Belföld

Csányi mászókabaleset: Nem érzi felelősnek magát a hatéves óvodás kislány haláláért a volt polgármester és óvodavezető

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Nem érzi felelősnek magát a volt polgármester és volt óvodavezető annak a hatéves kislánynak a haláláért, aki egy kidőlt, korhadt mászóka miatt vesztette életét négy évvel ezelőtt Csányban. A Hatvani Járási Ügyészség  halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt állítja őket bíróság elé.

Konkoly Thege László, a Heves Vármegyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy a volt polgármester a megtörtént tényt nem, de a személyes felelősségét vitatta a történtek kapcsán. Szerinte nem neki, hanem a polgármesteri hivatalnak kellett volna megjavíttatnia a mászókát. A kislány haláláért viszont nem tartja felelősnek magát.

Az óvodavezető elismerte, hogy tudott arról,  hogy a mászóka balesetveszélyes, és nem vitatta, hogy a tudtával használták a gyerekek a mászókát, s nem dobatta ki. De ahogy a volt polgármester úgy ő sem érzi felelősnek magát a kislány haláláért

– mondta az ügyész.

A vádirat szerint a csányi óvoda udvarán olyan játszótér működött, ahol több fából készült játék, köztük egy mászóka is megtalálható volt. Egy 2011-ben elvégzett, kötelezően előírt felülvizsgálat megállapította, hogy ez a mászóka balesetveszélyes. Ilyen esetben a hatályos miniszteri rendelet szerint az üzemeltetőnek – jelen esetben a polgármesternek – ki kell javíttatni az eszközt, vagy azt el kell bontatni, és ezek elvégzéséig meg kell akadályozni azt, hogy használhassák a gyerekek. 

ugyeszseg.hu

Mindez elmaradt, és 2013 nyarán csupán annyi történt, hogy a létrás mászókát a vádlottak tudtával máshova rakták a munkások, és elvették azt a létrát, ami az eszköz stabilitását biztosította. Azaz ettől kezdve a szerkezetet csupán két földbe ásott, impregnálatlan fenyőgerenda tartotta függőleges helyzetben.

A rossz mászókát pedig az óvodavezető engedélyével továbbra is használták a gyerekek.. 2019-re a tartógerendák föld alatti részei elkorhadtak, így reálissá vált a veszély, hogy az bármikor kidőlhet, ami 2019. szeptember 26-án délelőtt meg is történt.

Ekkor három óvodás egyszerre mászott fel a nyolcvan kilós játékra, az pedig kidőlt és rázuhant a gyerekekre. Közülük ketten könnyebb sérüléseket szenvedtek, harmadik társukat, egy kislányt azonban a fején találta el a keresztgerenda, aminek következtében a helyszínen életét vesztette.

Az ügyész elmondta még, hogy másfél év fogházbüntetést kértek a volt polgármesterre, két és fél évi próbaidőre felfüggesztve arra az esetre, ha az előkészítő ülésen mindent beismernek. Emellett 2, és 1 millió 250 ezres pénzbüntetést kértek rájuk azzal, hogy a volt óvodavezetőt tiltsák el az óvónői foglalkozástól.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik