Élő Belföld

Karácsony: A köztársaság illegalitásba vonult, a magyar állam ma egy részvénytársaság

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Fővárosi Önkormányzat, a Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront szervezésével tartanak demonstrációt az oktatásért.

Október 23-án emlékezzünk 1956 dicsőségére és álljunk ki a jövőért

– írták a Facebookon az eseményszervezők.

A tömeg 16:30-kor kezd gyülekezni a Hősök terén, ahonnan a tüntetők 18 órára átvonulnak az Andrássy úton keresztül az Oktogonig, ahol a civil szervezetek képviselői és Karácsony Gergely főpolgármester mond beszédet. Az eseményen fellép a Kollár-Klemencz Kamarazenekar,  a Csaknekedkislány zenekar, Polgár Csaba színész, Fodor Tamás színész, Bárnai Péter színész, Szabó Simon színész, valamint Szalai Anna aka L.A. Suzi és diákzenekar.

A mai napon kezdődött el a 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazás, amelyet az Egységes Diákfront és az aHang szervezett, miután egyik népszavazási kérdésüket sem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság. Az Oktogonnál szavazósátrak várják a tüntetőket, ahol 16 éves kor felett bárki leadhatja a voksát. A népszavazás kérdései itt olvashatók.

Orbán Viktor Veszprémben, a kordonnal elkerített Szentháromság téren mondott ünnepi beszédet az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóján, az ellenzéki pártok pedig csak kisebb megemlékezéseket tartottak.

200 ezer aláírást szeretnének a szervezők

A 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazás azután született meg, hogy az Egységes Diákfront és az aHang egyik népszavazási kérdését sem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság. Ez tehát egy nem hivatalos népszavazás, a szervezők azonban azt gondolják, fontos oktatási kérdésekről van szó.

A szervezők azt szeretnék, hogy legalább 200 ezren szavazzanak összességében.

A kérdéseket itt olvashatja el:

Kapcsolódó
Hivatalosan is elkezdődött az alternatív oktatási népszavazás
Személyesen október 23-30. között lehet leadni a voksokat.

Hamarosan kezdődik a civilek oktatásügyi tüntetése

Félórával az indulás előtt már tekintélyes tömeg gyűlt össze a Hősök terén. A civilszervezetek zászlói mellett egy “One Solution: Revolution”, vagyis “Egyetlen megoldás: Forradalom” feliratú molinó emelkedik a magasba. Az emberek többsége azért ennél alacsonyabb hőfokon várja a folytatást.

Farkas Norbert / 24.hu

Eközben adománygyűjtő dobozokkal a kezükben kérnek hozzájárulásokat a résztvevőktől az eseményt szervező civilek.

Mégis mi az, hogy alternatív népszavazás?

A 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazás gondolata azután született meg, hogy az Egységes Diákfront és az aHang egyik népszavazási kérdését sem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság nemrégiben.

Ez tehát egy nem hivatalos népszavazás, a szervezők azonban azt gondolják, fontos oktatási kérdésekről van szó, ezért fontos szavazni. A népszavazáson online már péntektől lehet voksolni, de személyesen október 23-30. között lehet leadni a voksokat minden megyeszékhelyen és nagyvárosban, Budapesten például több mint 20 helyszínen. A szervezők azt szeretnék, hogy legalább 200 ezren szavazzanak összességében.

A kérdéseket itt olvashatja el:

Kapcsolódó
Hivatalosan is elkezdődött az alternatív oktatási népszavazás
Személyesen október 23-30. között lehet leadni a voksokat.

Hatalmas a sor az alternatív oktatási népszavazás sátránál

Ahhoz képest, hogy szűk húsz perc múlva indul a menet a Hősök teréről, elég sokan összegyültek már.

A 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazás sátránál nagyon hosszú sorban állnak szimpatizánzok, a sor a jobb széléről egészen a tér közepéig húzódik a Dózsa György úttal párhuzamosan.

Farkas Norbert / 24.hu

Az alternatív népszavazást az Egységes Diákfront és az aHang szervezte, miután egyik népszavazási kérdésüket sem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság.

A népszavazáson online már péntektől lehet szavazni, de személyesen október 23-30. között lehet leadni a voksokat minden megyeszékhelyen és nagyvárosban, Budapesten több mint 20 helyszínen.

Olvasói sztorik