Belföld

A Jobbik elnöke Kádárhoz hasonlította Orbánt, Gyurcsány szerint október 23. megszűnt közös ünnep lenni

MTI/Máthé Zoltán
MTI/Máthé Zoltán
Gyöngyösi Márton szerint a fideszesek bolsevikok, a Momentum szerint Orbán Viktor elárulta 1956 hőseinek emlékét, míg Gyurcsány Ferenc arról beszélt: a hatalom emberei meghamisítják a forradalom üzenetét.

Az igazi ünnep közös, egyesít bennünket, október 23-ára azonban ez jó néhány éve nem igaz, az 1956-os forradalom évfordulója mára megszűnt a nemzet közös ünnepének lenni – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke pártja hétfői megemlékezésén a városligeti ötvenhatos emlékműnél.

A volt miniszterelnök kiemelte, hogy a mai napon nincs állami ünnepség, bár megemlékezik a hivatalosság, és tőle mindenféle értelemben távol (utalt arra, hogy Orbán Viktor Veszprémben mond beszédet) megemlékeznek a forradalomról „az ünnep őrzői, mi” is. Gyurcsány szerint a hatalom emberei kifordítják, meghamisítják 1956 üzenetét, miközben egyre kevesebben vannak azok is, akik őrzik az ünnep szellemiségét, és

nincs senki, aki október 23-án a nemzet egésze nevében tudna beszélni.

A DK elnöke szerint 1956 hősei ugyanazért küzdöttek, ami most is a magyarok legfőbb vágya: a függetlenségért és a reményt jelentő Nyugathoz tartozásért. És ahogy akkor a Szovjetunió, ma Oroszország jelenti a fenyegetést Európa szabad népeire. Ezzel szemben – folytatta – a mai hatalom arról beszél, hogy Brüsszel jelent fenyegetést az európai nemzetek függetlenségére.

„Ha majd egyszer más lesz a világ, újra közössé kell tenni október 23-át, mert a szabad, független, demokratikus Magyarország számára továbbra is 1956 szabadságharcos küzdelme az origó, ahonnan a küzdelmünk indult” – fogalmazott.

Kádár, Rákosi

Amint beszámoltunk róla, a Momentum képviselői vörös festékkel öntötték le a Karmelita kolostor előtti kordonokat a Momentum képviselői, így tiltakozva az ellen, hogy „Orbán Viktor szembeköpte 1956 hősinek emlékét azzal, hogy október 23-a előtt pár nappal azzal a Vlagyimir Putyinnal mosolyog és fotózkodik, aki beleíratta az orosz tankönyvekbe, hogy ‘56 fasiszta forradalom volt.”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke pártját a forradalom szellemi örökösének nevezte a nemzeti ünnepen, mondván, két évtizeddel ezelőtti megalakulásukkor Pongrátz Gergely nekik adta át ’56 lyukas zászlaját.

Nekünk az a küldetésünk, hogy folytassuk a munkát, folytassuk a kommunistákkal szembeni ellenállás megszervezését, és egy nap ledöntsük ezt a hazug rendszert, és végre megtegyük azt, amit 1990-ben Magyarország sajnos elmulasztott: ez pedig a rendszer fenntartóinak és a moszkvai parancsok végrehajtóinak elszámoltatása

– közölte.

A 18 évesen kivégzett Mansfeld Péter fővárosi emlékművénél azt mondta, a fiatalság a legnagyobb veszedelem, ami az önkényuralmi rendszerekre leselkedik a bátorságával, szókimondásával, szabadság iránti lelkesedésével, mert mindez szöges ellentétben áll e rendszerek alapjával, az alávetett, hajlongó tömegek félelmével. A fiatalok nélkül nincsen valódi ellenállás semmilyen elnyomó rendszerrel szemben – mondta. Hozzátette: „a fideszes bolsevikok rendszere” egy magyar fiatalnak „bezáruló határokat, egyre fogyatkozó tanulási lehetőségeket, nevetséges béreket, no meg ócska orosz propagandát” kínál, érvényesülni, a kiváltságokkal élni pedig azok tudnak, akik megalkusznak.

Gyöngyösi szerint Budapesten ismét olyan kormány dirigál, mely az ukázokat Moszkvából kapja, és amelynek vezére éppen olyan zavarban van a Kreml urának jelenlétében, mint annak idején Kádár János a brezsnyevi csók után.

Ungár Péter, az LMP társelnöke azt mondta a Facebookra feltöltött videójában, hogy Magyarország senkire, így a Nyugatra sem számíthatott, amikor ki akarta vívni a szabadságát. „1956 üzenete az, hogy a végén minden nép önmagára marad” – jelentette ki, hozzátéve: a tanulság az, hogy magunknak kell kivívnunk a szabadságot, és ha ez nem valósul is meg rögtön, a történelem a bátrakat igazolja.

„A forradalmárok akarata fájóan aktuális: a szabadságunk és a jövőnk is fenyegetés alatt áll. A háborús bűnös Vlagyimir Putyinnal parolázó, az orosz elnök bábjaként mozgó Orbán Viktor Magyarországán az emberek egy illiberális rendszer foglyai: nem szabadok, jövőképük bizonytalan. (…) Az orbáni hatalomgyakorlás számos eleme összevethető a Rákosi-rendszerrel – amellyel szemben a magyar nép föllázadt 1956. október 23-án” – fogalmazott közleményében a Párbeszéd két társelnöke, Szabó Rebeka és Tordai Bence. Mint írták, a szabad gondolkodás és oktatás, a megbecsült pedagógus, a fóliázatlan könyv vagy éppen a magas szintű egészségügy ugyanúgy alapja egy élhető jövőnek, mint az, hogy nem leszünk az elnyomó Moszkva telephelye, és nem leszünk Peking gyarmata sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik