Belföld

Hosszú a bűnlajstroma a lélegeztőgép-bizniszes cégnek

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu
Bennfentes kereskedelem, tiltott piacbefolyásolás, számvitel rendjének megsértése és más bűncselekmények. A legfőbb ügyész egy kérdésre válaszolva felsorolta, hol tart ezekben a nyomozás.

Az MNB október 2-ától töröltette a tőzsdéről az OTT-ONE Nyrt. részvényeit. A szocialista Tóth Bertalan emlékeztetett rá, hogy a cég tőzsdei működését jól jellemzi, hogy azzal összefüggésben a jegybanknak kellett büntetőeljárást kezdeményeznie. A képviselő
ezért kérdezett rá Polt Péter legfőbb ügyésznél, hol tart a nyomozás, történt-e gyanúsítás, kihallgatás, házkutatás.

Polt Péter szerint a Magyar Nemzeti Bank Tőkepiaci és Piacfelügyeleti Igazgatósága által tett feljelentések alapján több eljárás is indult. A legfőbb ügyész felsorolta ezeket.

  • Bennfentes kereskedelem bűntette miatt a BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya nyomozott. Az eljárást 2023. május 11-én megszüntették, a rendelkezésre álló adatok, bizonyítékok alapján nem volt megállapítható a bűncselekmény. Az eljárás megszüntetése ellen bejelentett panaszt a Fővárosi Főügyészség elutasította.
  • A számvitel rendjének megsértése és más bűncselekmények miatt a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága rendelt el nyomozást. Az ügyet egyesítették azzal, amellyel a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága foglalkozik. Voltak lefoglalások, tanúkihallgatok, 2023. május 3-án egy emberrel közölték a bűncselekmény megalapozott gyanúját, ezért az eljárás jelenleg vizsgálati szakban van. A nyomozás felügyeletét a győri főügyészség látja el.
  • A tiltott piacbefolyásolás bűntette miatt a BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya nyomozott, de azt – mivel a cselekmény nem bűncselekmény – megszüntette. A Fővárosi Főügyészség a nyomozó hatóság határozatát hatályon kívül helyezte, az eljárás folytatását rendelte el. A felderítési szakban lévő nyomozás felügyeletét a Fővárosi Főügyészség látja el.
  • Egy másik bennfentes kereskedelem miatt indított büntetőügyben is a BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya nyomoz, az még felderítési szakban van , a nyomozás felügyeletét a Fővárosi Főügyészség látja el.

Az informatikai cégként ismert OTT-ONE Nyrt. egyike volt azoknak a vállalkozásoknak, amelyek részt vettek a nagy állami lélegeztetőgép-szállító üzletben.

Kapcsolódó
Csalás gyanúja miatt mondott fel a könyvvizsgáló a lélegeztetőgépeken kaszáló cégnél
Kilenc dolgozó, nyolcszáz lélegeztetőgép, és fejenként 1,2 milliárd forint bevétel: számokban az OTT-One Nyrt. tavalyi teljesítménye. Valami azonban gyanús lett a könyvvizsgálónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik