Belföld

Három év börtönre ítélték az ukrán menekültet meglopó férfit

police.hu
police.hu

Három év börtönre ítélték a héten azt a férfit, aki egy ukrán menekült összes holmiját és a kutyáját is ellopta tavaly márciusban a zuglói vasútállomásról – tudta meg a 24.hu.

– A férfi beismerte a bűnösségét az előkészítő ülésen, ezért születhetett ítélet az ügyében. Az ítélet nem jogerős, mert enyhítésért fellebbezett, de a másodfokú döntés meghozataláig letartóztatásban marad  – mondta el az ukrán menekült ügyvédje, Vogel Barbara, aki szerint a férfi azért kapott ilyen szigorú ítéletet, mert különös visszaesőnek számít, és egy másik ügyben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést róttak ki rá.

Társa, aki a lopott holmik eladásában közreműködött, tagadta bűnösségét, így nála tárgyalásra kerül sor, bizonyítási eljárással együtt.

Az ukrán férfi, akinek a kálváriájáról annak idején többször írtunk, arról számolt be a bíróságon, hogy nem a büntetőeljárás volt a célja, és nem okoz neki örömöt, ha az elkövetők börtönbe kerülnek, csak az ellopott dolgait szeretné visszakapni. Elmondása szerint abban bízik, hogy talán a bírósági szakban fény derül arra, mit csináltak a vádlottak a még hiányzó cuccaival, mert a nyomozás során erről eltérő nyilatkozatokat tettek. Először azt állították, hogy az ukrán férfi által keresett külső adathordozókat a Dunába dobták, de később megváltoztatták a vallomásukat, és e szerint egy újságosnak adhatták azt. Mindez azért fontos az ukrán menekültnek, mert azon szerepelnek a személyes adatai, munkái és családi fényképei, ezért az eljárás befejeztéig mindenképpen Budapesten marad.

Mint korábban megírtuk, a férfi a háború kitörése után elmenekült Ukrajnából, és akkor tűnt el a holmija, amikor azt hitte, hogy a vonat végállomáshoz ért, és emiatt elkezdett lepakolni a Zugló vasútállomáson, majd amikor valamiért visszaszállt a szerelvényre, az elindult a Nyugati pályaudvar felé. Mire onnan taxival visszaért Zuglóba, elvitték a táskáit, a kutyájával együtt. Először a kutyát szerezte vissza a Facebookra feltett felhívásának köszönhetően egy „becsületes megtalálótól”, majd a laptopja is visszakerült hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik