Belföld

A kutyája után a laptopja is előkerült az ukrán menekültnek

police.hu
police.hu
Többször írtunk már az ukrán férfi budapesti kálváriájáról, aki nem hagyta annyiban, hogy minden holmiját ellopták.

Csaknem két hónap után előkerült az a laptop, amelyet a zuglói vasútállomáson loptak el egy ukrán menekült táskájával és kutyáival együtt. A férfi kedden vehette át a rendőrségen ügyvédje kíséretében a MacBookját, amelynek megtalálása érdekében heteken át járta a várost, szórólapokat készített, beszélt szemtanúkkal is.

– Ügyfelem nagyon örül, hogy meglett a laptopja, amit szerencsére sértetlen állapotban kapott vissza, nem is tudták használni a tolvajok. Az öröme azonban nem felhőtlen, a személyes adatai, munkái családi fényképei nagy része azokon a külső adathordozókon voltak, amelyek sajnos még nem kerültek elő, ezért még folyik tovább a nyomozás – mondta Vogel Barbara ügyvéd a 24.hu-nak, aki önkéntesként segíti a menekült férfit a jogi procedúrájában.

A tolvaj elkapásában is kulcsszerepe volt az ukrán férfi szívósságának,

ugyanis miközben járta a városban azokat a helyeket, ahol az elkövető mozgott a kamerafelvételek szerint, összefutott az egyik tanúval, aki felismerte, hogy ő az az ukrán menekült, aki keresi az ellopott tárgyait. Adott két tippet a lehetséges tettesre Facebook-profillal együtt, amit az ukrán férfi megosztott a rendőrséggel. Ez alapján találták meg azt a 19 éves fiatalembert még április elején, akit, mint kiderült, más bűncselekmények miatt is köröztek. A 24.hu információja szerint azt vallotta, hogy a laptopot továbbadta, a külső adathordozókat pedig a Dunába dobta. A rendőrök eljutottak ahhoz az emberhez, akinek továbbpasszolták a számítógépet. Őt is körözték más bűncselekmények miatt, őrizetbe is vették, de a gép nem nála volt, ugyanis a kőbányai piacon eladta egy árusnak. Nála meg is találták a laptopot, amit nem tudott használni, mert az eredeti tulajdonosa letiltatta. Ő a harmadik gyanúsítottja az ügynek, de ő szabadlábon védekezhet.

Az ukrán férfi a kutyáját már korábban visszakapta, egész pontosan visszavásárolhatta, miután látták, hogy a Facebookon rengetegen megosztották az ellopott állatról közzétett felhívást. Az amerikai állampolgársággal is rendelkező férfi március elején Kijevből menekült az orosz támadás elől, és eredetileg ment volna tovább nyugatra, de egy elnézett állomás miatt végül itt ragadt. A kalamajkát az okozta, hogy amikor Zugló vasútállomáson megállt a vonat, azt hitte, hogy az a végállomás és elkezdte lepakolni a táskáit a kutyájával együtt a peronra. Az ajtók váratlanul bezáródtak, a szerelvény pedig ment tovább a Nyugati pályaudvarra, a csomagok a kutyával együtt gazdátlanul maradtak az állomáson. Mire taxival visszavergődött Zuglóba, addigra minden poggyászának lába kélt, a kutyával együtt. Az ellopott tárgyai visszaszerzése miatt maradt tehát Budapesten, és úgy tudjuk, hogy még több hónapot tölt el itt, remélve, hogy a többi holmija is előkerül majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik