Belföld

Kutyáját visszavásárolhatta, de két hete keresi az ellopott holmijait egy ukrán menekült

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Addig nem megy tovább az amerikai állampolgársággal is rendelkező ukrán menekült Budapestről, amíg vissza nem szerzi a zuglói vasútállomáson ellopott értékeit.

Már több mint két hete keresi az ellopott cuccait a VIII. kerület környékén az az ukrán menekült, akinek története március elején járta be a Facebook-ot. A férfi a zuglói vasútállomáson járt pórul: azt hitte, hogy az a végállomás és elkezdte lepakolni a peronra a táskáit és a kutyáját, majd amikor visszaszállt még valamiért a vonatra, akkor az elindult, miközben mindene az állomáson maradt. Mire pedig taxival és önkéntesek segítségével visszavergődött a Nyugatiból Zuglóba, addigra eltűnt a kutyája a poggyászával együtt.

A kutya végül szerencsésen visszakerült hozzá a Facebook-on tett felhívásának köszönhetően: a „becsületes megtalálóktól” 30 ezer forintért vásárolta vissza az ebet, akik állításuk szerint szintén fizettek a kutyáért.

24.hu Balra egy utas fotója, ami nyomán megtalálták a keresett kutyát, a képen látható a tolvaj lába is. Jobbra a megkerülése utáni friss kép.

A 9-es buszon lefényképezték az elkövetőket az ellopott táskáival és a kutyájával. Azóta járja a 9-es busz vonalát és a Keleti pályaudvar környéki zacikat, hogy nem látták-e holmijait. Sok emberrel beszélt már, eddig hiába. Igazából a laptopja és azok a külső adattároló merevlemezek kellenek neki, amelyen az egész élete rajta van. Családi képek és a munkájával kapcsolatos dokumentumok – magyarázta a 24.hu-nak Vogel Barbara ügyvéd, aki önkéntesként vállalta el a férfi jogi képviseletét.

Az ukrán férfi a térfigyelő-kamerák által készített felvételekben bízik.

– Beszéltünk MÁV-osokkal, és azokkal a szemtanúkkal, akik a 9-es buszon látták az elkövetőket. Tudjuk, hogy a térfigyelő kamerák az állomáson, a buszon és az utcákon felvették az arcukat. A rendőrségnek elegendő információja kell, hogy legyen, hogy azonosítsa és elkapja őket – mondta el nekünk az ukrán menekült, aki a helyzetére való tekintettel kérte, hogy még a keresztnevét se írjuk le. A Kijevből érkező férfi azért tudott átjutni a határon, mert hosszú időn keresztül élt az USA-ban, ahol amerikai állampolgárságot szerzett, és csak pár éve tért vissza Ukrajnába, ahonnan most a háború elől menekült el.

A férfi feljelentést tett a rendőrségen a lopás miatt, de eddig még nem történt előrelépés.

– Azt a tájékoztatást kaptam, hogy a kamerafelvételeket elemzik, a következő napokra ígérték, hogy további információt kaphatunk az ügy állásáról – mondta az ügyvéd.

A férfi nem adja fel, elhatározta, hogy addig nem hagyja el Budapestet, amíg meg nem lesznek meg legalább az adathordozói. Ennek érdekében még szórólapokat is csináltatott a keresett holmijairól. Eddig egyedül a kutyája útlevele került elő, amit egy városligeti pad alatt találtak meg a járókelők, nem messze a sportpályáktól.

Kerestük a rendőrséget, ahol szűkszavú választ kaptunk: „Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság jogtalan elsajátítás vétsége miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. Gyanúsított kihallgatására eddig nem került sor. A nyomozás érdekeire való tekintettel egyéb információt nem áll módunkban adni” – írták lapunknak.

Itt kérhetnek jogi segítséget a menekültek

Az Ukrajnából érkező menekültek, akiknek jogi segítségre van szükségük, írhatnak az ukraine@bpbar.hu vagy az ukraine@muknet.hu email címekre. Az első a Budapesti Ügyvédi Kamara, a másik a Magyar Ügyvédi Kamara erre a célra dedikált email címe, mindkettő egy helyre fut be, a menekülőkkel kapcsolatban önkéntes munkára jelentkezett ügyvédek csoportjához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik