Belföld

Tovább blokkolja az Ukrajnának szánt 500 millió eurós hadisegélyt Magyarország

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Nem történt lényegi változás a magyar külügy szerint azzal, hogy az ukrán Nemzeti Korrupció-megelőzési Ügynökség (NAZK) ideiglenesen felfüggesztette az OTP Bank nemzetközi háborús szponzori státuszát. Ezt Paczolay Máté külügyi szóvivő közölte szombaton az MTI-vel.

Pénteken írtunk arról a Portfolio.hu híradása alapján, hogy az ukrán korrupcióellenes ügynökség felfüggesztette azt a korábbi döntését, amelynek értelmében OTP Bank idén május óta a háború nemzetközi támogatóinak listáján szerepelt. Ez az OTP-n kívül öt görög közlekedési vállalatot is érint. Az NAZK közlése szerint a felfüggesztő döntés az említett országok vállalatainak és kormányainak képviselői között az Orosz Föderációval való együttműködés megszüntetéséről folytatott tárgyalások eredményeként született.

Ukrajna, mint írták, az OTP-t érintő kedvező döntéstől azt várja, hogy Magyarország feloldja az ukrán nép számára létfontosságú ötszáz millió eurós uniós katonai segély blokkolását. Hogy az érintett vállalatokat a listáról teljesen törlik-e, az a meghatározott feltételek teljesülésétől függ.

Paczolay szombaton közölte, amíg az OTP-t nem veszik le a listáról,  Magyarország nem fog hozzájárulni semmilyen további európai uniós finanszírozáshoz az ukrajnai fegyverszállítások tekintetében. 

A közlemény szerint NAZK egyébként Magyarország kérésére jelentette be az ideiglenes felfüggesztést.

Ismert: az ukránok idén május 4-én minősítették a háború nemzetközi támogatójának az OTP-t. Ezt azzal indokolták, tovább folytatja ténykedését Oroszországban, valamint betartja azt a hitelezési törvényt, amelynek előírásai szerint az oroszok finanszírozhatják a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot.

A szervezet azzal is vádolta az OTP-t, hogy sajtóhírek szerint kedvezményes hitelnyújtási feltételeket biztosít az orosz hadsereg tagjainak – beleértve a törlesztések halasztásának lehetőségét. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május közepén bécsi sajtótájékoztatóján beszélt arról, miért akadályozta meg a magyar kormány május 15-én, az Európai Unió folyósítsa Ukrajnának az Európai Békekeret fegyverbeszerzésre szánt nyolcadik részletét, összesen 500 millió eurót. Szijjártó a döntést akkor nagyrészt azzal indokolta, hogy az OTP-t felvették a listára, ami szerinte „nyilvánvalóan botrányos, elfogadhatatlan. A tárcavezető ugyanakkor más ügyek mellett szóba hozta az ukrajnai magyar iskolák helyzetét is, ami legutóbb Orbán Viktor miniszterelnök hétfői beszédében, az Országgyűlés őszi ülésszakának megnyitó ülésén került elő. Orbán akkor azt mondta:

Magyarország semmiben nem támogatja Ukrajnát a nemzetközi életben, amíg az vissza nem állítja a magyar kisebbség jogait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik