Belföld

Felmondott a pedagógus, akinek 21 forinttal emelték a fizetését

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Népszava számolt be róla, hogy egy pedagógusnak az illetménye – az ágazati szakmai, gyógypedagógiai pótlékkal együtt – bruttó 21 forinttal emelkedett a státusztörvény elfogadása után. Így fizetése 409 979 forintról kereken 410 000 forintra módosult. A pedagógus szerdán beadta a felmondását – értesült a hvg.hu.

A lapnak álnéven nyilatkozó tanár azt mondta, hogy jövőre várható bruttó 450 ezerre nőtt volna a fizetése. Ám ezt is megalázónak érzi, főleg úgy, hogy egy gyakornok alig keres nála kevesebbet. Idén még nagyobb a különbség köztük, hiszen míg neki 24, addig egy gyakornoknak 20 órát kell dolgoznia csaknem ugyanakkora összegért.

Ez méltatlan és sértő, így nem érzem magam megbecsülve

– mondta a státusztörvényről, melynek szerinte „büntető jellege van”.

Az idei tanévtől kezdve hatályos a kordonbontások és könnygáz közepette elfogadott státusztörvény, ami leginkább a tanárok, pedagógusok életébe hoz nagy változást. A törvény bevezetése megtörtént, a pedagógusoknak szeptember 29-éig kell döntést hozniuk, hogy maradnak-e a helyükön, vagy elhagyják a pályát.

A törvény miatt távozó pedagógusokról Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, hogy ezrelékben mérhető a számuk. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ennél konkrétabb volt. Ő a tegnapi kormányinfón azt mondta, idáig nagyon kevés tanár adta be felmondását: úgy tudja, nagyjából 700-ra tehető azoknak a száma, akik nem újították meg a szerződésüket.

A Pedagógusok Szakszervezetének adatai szerint több mint 34 ezer szakember hiányzik a közoktatásból, közülük 20 ezer pedagógus, valamint 14 ezer a nevelő és oktató munkát segítő.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik