Belföld

Rétvári Bence a tanárhiányról: Ez egy relatív fogalom

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Interjút adott az ATV Egyenes beszéd című műsorában Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a jövő hét közepén lehet megállapítani hányan adták be összesen a felmondásukat a júliusban elfogadott státusztörvény miatt. A tanároknak szeptember 15-29. között kell jelezniük, ha nem kívánják az új jogállás szerint folytatni a munkájukat.

De az látható, hogy nyáron is ezrelékekben volt mérhető (a távozó tanárok száma – a szerk.), tehát nagyon kis rész volt. Ott is volt egy időtartam, amikor az új törvény miatt valaki megszüntethette a jogviszonyát

– vélekedett az államtitkár, aki szerint a nyáron is elmaradt a belengetett lemondási hullám. Százalékos nagyságrendben sem fejezhető ki az, hogy mennyien hagyták el a pályát – vélekedett.

A Pedagógusok Szakszervezetének adatai szerint több mint 34 ezer szakember hiányzik a közoktatásból, közülük 20 ezer pedagógus, valamint 14 ezer a nevelő és oktató munkát segítő. Arra a kérdésre, van-e pedagógushiány Magyarországon, Rétvári úgy felelt:

Ez egy relatív fogalom. A baloldali pártok, szakszervezetek, szervezetek dobálóznak számokkal. Volt, amikor azt mondták, hogy 16 ezer, tavasz környékén, akkor nyáron azt mondták, hogy 7 ezer, akkor a nyár végén azt mondták, hogy 20 ezer, a tanév kezdetén azt mondták, hogy 34 ezer.. összevissza dobálóznak számokkal. Ezek túlzó, talán érzelmektől fűtött mondatok.

Az államtitkár szerint Magyarországnál jóval több olyan ország van, ahol kevesebb a pedagógus, ezért, ha valahol javítani kell, az a bérek kérdése.

Mindenkinek van egy ismerőse, akinek a gyerekének az iskolájában pedagógust keresnek az év elején, vagy ahol hosszabb távon helyettesítenek, de nyilván, ez nem egy új jelenség

– mondta Rétvári.

Arra a felvetésre, hogy a kormány miért enged szabadon bűnözőket, azt mondta: a magyar börtönökben 10 százalék fölött volt az embercsempészek aránya, minden magyar embercsempész továbbra is a börtönökben van.

Kapcsolódó
„Apró bizonytalanságokról”, tanárhiányról beszélt a kormányközeli tanárszervezet vezetője
A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke kicsit másképp látja a pedagógusok helyzetét, mint a BM.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik