Belföld

Rétvári Bence nem aggódik a konténeres oktatás miatt

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Az országban 119 konténertanterem van. noha a megoldást az államtitkár átmenetinek nevezte, főleg az előnyeit ecsetelte.

Mellár Tamás képviselő aggasztónak tartotta, hogy az országban egyre több helyen tanulnak konténerekben a gyerekek különféle okok miatt, vagy az iskolaépület állapota nem megfelelő, vagy több az osztály, mint a tanterem. A Párbeszéd politikusa szerint mindenki beláthatja, hogy egy konténer nem jelent megfelelő környezetet a tanuláshoz, ezért rákérdezett Pintér Sándor belügyminiszternél, országosan hány ilyen tanterem van használatban.

  • Hány osztályt érint ez az állapot?
  • Hány diákot érint ez az állapot?
  • Mely településeken működnek konténer tantermek?
  • Mikorra lesz úrrá az oktatási kormányzat ezen a lehetetlen helyzeten?

Szokás szerint ezúttal is Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Szerinte a konténeriskolák telepítése előtt a tankerületi központok mindig megvizsgálják, hogy saját intézményrendszerükön belül van-e lehetőség úgy elhelyezni a gyermekeket, hogy az ne jelentsen sem a családoknak, sem a pedagógusoknak aránytalan terhet. Ha erre nincs lehetőség, akkor a konténeriskola átmeneti megoldás lehet.

Mellár Tamás várakozásával ellentétben azonban a válaszából az is kiderült, hogy ő maga nem aggódik annyira a konténeres oktatás miatt. Szerinte ugyanis

így a gyerekeknek van lehetősége továbbra is ugyanabba az iskolába járni. A konténerek úgy kerülnek kialakításra, hogy a hatályos ágazati jogszabályoknak megfelelően biztosítható legyen a biztonságos nevelő-oktató munka és az ahhoz szükséges tárgyi feltételek. A konténeres tantermekben történő tanulói elhelyezés modern, megfelelő, jól felszerelt, ápolt és egységes környezetet biztosít. Az egységek önállóan hűthetők – fűthetők, szaniterkonténeres elhelyezések lehetségesek, nem kell tartani beázástól, megfelelő tűzvédelmi és szigetelési normatívával rendelkeznek.

Az országban jelenleg egyébként összesen 119 konténert használnak tanteremként, ami a tankerületi központok által fenntartott köznevelési intézményekben lévő összes tanteremnek csak a 0,23%-át teszi ki.

Noha Mellár Tamás csak öt éve tagja a Párbeszéd frakciójának, 2010 óta pedig a Fidesz kormányoz, az államtitkár szükségesnek tartotta a professor emeritust, MTA-doktort is a baloldalhoz sorolni. Emlékeztette rá, hogy

az Önök kormányzása idején nem iskolabővítésekben gondolkodtak, hanem több mint 380 településen egész egyszerűen bezárták az iskolákat és szélnek eresztették a diákokat és tanárokat.

Rétvári Bence ugyanakkor arra nem vesztegett szót, a konténeres tanítás pontosan hol és hány diákot érint, illetve mikorra lesznek úrrá a szerinte átmeneti helyzeten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik