Belföld

Hősi halottá nyilvánították az esztergomi robbantásban életét vesztő Kónya Gábor Lajost

Közleményt adott ki csütörtök délután a Belügyminisztérium, melyben közölték, hogy Pintér Sándor belügyminiszter Hősi Halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki néhai Kónya Gábor Lajos r. törzszászlóst, a Terrorelhárítási Központ Műveleti Igazgatóság műveleti tiszthelyettesét, aki 2023. szeptember 20-án Esztergomban, egy körözött férfi elfogására irányuló bűnügyi feladat végrehajtása közben vesztette életét, amikor a célszemély az elsődleges adatok alapján szándékosan gázrobbanást idézett elő. Pintér Sándor egyúttal részvétét fejezte ki az elhunyt rendőr hozzátartozóinak.

Kónya Gábor Lajos r. főhadnagy temetéséről később történik intézkedés, a hátrahagyottakról történő kegyeleti gondoskodás valamennyi lehetőségét a Belügyminisztérium biztosítja.

A robbanás következtében nyolc rendőr és három tűzoltó sérült meg, sürgősségi ellátásukat követően többségük már otthonában lábadozik, öt fő kórházi kezelése azonban még folytatódik. Közülük egy rendőr állapota súlyos, nem életveszélyes, intenzív osztályon ápolják, légzéstámogatásban részesítik, négy másik rendőr sérülései nyolc napon túl gyógyulóak, valamennyiük állapota stabil.
A sérülteket a belügyminiszter elismerésben részesítette.

A tárcavezető a rendészeti államtitkár és a Terrorelhárítási Központ főigazgatója kíséretében 2023. szeptember 21-én meglátogatta a kórházban nem intenzív osztályon ápolt sérülteket, akiknek a rendészeti vezetőkkel közösen mielőbbi felgyógyulást kívánt.

Mint arról lapunk is beszámolt, egy körözött férfire szerda délután rendőrt hívtak Esztergomban, de később a TEK embereit is a helyszínre riasztották. A túsztárgyaló több mint négy órán keresztül próbálta jobb belátásra bírni a férfit, de ő nem működött együtt a hatóságokkal, így a TEK bevetési egysége a behatolás mellett döntött. A férfi begyújtotta az épületben felhalmozott benzint és gázpalackot, aminek következtében egy ember, Kónya Gábor Lajos r. főhadnagy a helyszínen meghalt. Később a robbantó is belehalt a sérüléseibe, másokat a pajzsuk mentett meg attól, hogy komolyabb sérüléseket szenvedjenek.

Kapcsolódó
Robbantás Esztergomban, egy rendőr és az elkövető meghalt
A családi házhoz már délután kivonultak a rendőrök és a tűzoltók, mert az épületben egy férfi fenyegetőzött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik