Belföld

Egy hét alatt 45 millió forint támogatást kaptak Iványi Gáborék

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az egy héttel ezelőtti segélykérő kiáltványuk óta 45 millió forinttal támogatták Iványi Gáborékat – mondta el a lelkész szerdán tartott sajtótájékoztatóján, ahol külön köszönetet mondott Budaörs és Szeged közgyűlésének és polgármesterének a rendkívüli, 10-10 milliós támogatásért.

Iványi Gábor múlt héten fogalmazott meg segélykérő kiáltványt, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) ki tudja fizetni a dolgozóikat, és tovább üzemeltethessék a hozzájuk tartozó szociális intézményeket,

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy az összegyűlt 45 millió forintnyi összeg csak arra volt elég, hogy a munkatársaik egy részének töredékfizetéseket tudjanak folyósítani.

Iványi a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy bár Gulyás Gergely szerint az államnak nincs tartozása a MET felé, ez nem felel meg a valóságnak. A lelkész úgy véli, hogy az egyházi státuszuk elvesztése évi kétmilliárd forint kiesést jelent nekik, ami az elmúlt hét évre megállapítva 14 milliárd forintot jelentene, ami csaknem a tízszerese a MET 1,5 milliárd forintos tartozásának.

Arról is beszélt, hogy Gulyás Gergely állításával ellentétben nem kaptak idén 963 millió forintot az államtól, csak 304 milliót, a maradékot ugyanis a NAV inkasszózta.

A NAV múlt heti közleménye is szóba került. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal  szeptember 13-án azt írta, hogy a MET tartozásának végrehajtását hónapokkal ezelőtt felfüggesztették, és jelenleg is szünetel. Iványi Gábor erről azt mondta, ez is volt, a felfüggesztés határideje szeptember 15-én, tehát két nappal a NAV-közlemény után járt le, ők hosszabbítási kérelemmel éltek, még nem tudni, hogy megkapják-e.

Kapcsolódó

(via hvg.hu és Telex)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik