Belföld

Válaszolt a NAV Iványi Gábor kétségbeesett kiáltványára

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azzal a kiáltvánnyal kapcsolatban, amelyet Iványi Gábor hozott nyilvánosságra szerdán.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője azt írta, hogy „a jelenlegi kormány, azzal, hogy alkotmánysértő módon elvette egyházi státuszunkat (s ezt a Magyar Alkotmánybíróság határozata ellenére sem orvosolta) adósságcsapdába kergettek minket”.

Azt állította továbbá, hogy

a kormány illetékes minisztere és államtitkárai utasítására a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) az elvégzett munkánk után járó alapnormatívát is drasztikusan csökkentette, majd teljes mértékig elkobozta.

Iványi augusztusban egy nemzetközi sajtótájékoztatót is összehívott azt követően, hogy a NAV késedelmi kamat és egyéb tartozások címén elvonta az állami feladatok átvállalását végző intézményeik normatív támogatásának csaknem teljes összegét, 175 millió forintot.

Az adóhivatal szerdai közleményében azt írta: a NAV a tevékenységét a magyar és uniós jogszabályoknak megfelelően, azok alapján végzi. Az adóhatóság kizárólag törvényben rögzített esetben utasítható, mely körbe nem tartozik bele konkrét adózó, így a MET adótartozásával kapcsolatos eljárás. A NAV-nak nincs olyan feladata, hogy közfeladat ellátására normatívát fizessen, ennélfogva ilyen kifizetést nem tud „drasztikusan csökkenteni” vagy megszüntetni – tették hozzá.

A közleményben arra is kitérnek, hogy „ha egy munkáltató a saját alkalmazottai fizetéséből levont járulékokat nem vallja be az adóhatóságnak, és az állami költségvetés elől így eltitkolt összeget nem fizeti meg, akkor az alkalmazott a pénzbeni egészségbiztosítási ellátásoktól elesik”.

„Ha valakinek vélt vagy akár valós követelése van az Állammal szemben, akkor azzal nem csökkentheti az adó- vagy járulékfizetési kötelezettségét, különösen úgy nem, hogy a dolgozói bruttó béréből levont társadalombiztosítási járulékot a sajátjaként kezeli, így kárt okozva az alkalmazottainak és azok családtagjainak”, folytatódik a közlemény, de kijelentették azt is, hogy

A közfeladatot ellátó szervezetek esetében a NAV kiemelten méltányosan jár el. Így a MET és intézményei 1,5 milliárd forintnyi tartozásának végrehajtását hónapokkal ezelőtt felfüggesztette a NAV, azok jelenleg is szünetelnek. Cél azonban az, hogy az adózó a jogellenes tevékenységével hagyjon fel, és ésszerű tervvel rendelkezzen kötelezettségei teljesítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik