Belföld

Ipsos: Szélsőségesen elégedetlenek a magyarok az oktatás állapotával

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A magyarok nem javasolnák a gyereküknek, hogy tanárnak menjenek, és úgy vélik, régen jobb volt az oktatás – derül ki egy friss kutatásból.

Az emberek nagyobb valószínűséggel tartják az oktatási rendszert rossznak, mint jónak, az attitűdök azonban országonként jelentősen eltérnek – többek között ez derül ki az Ipsos 29 országban végzett kutatásából. Szingapúrban és Írországban a legmagasabb azok aránya, akik elégedettek az iskolákkal, míg Magyarországon a legkevésbé azok, a magyarok kétharmada rossznak minősíti az oktatási rendszert.

A felmérésben mindössze 8 százalék volt azon magyarok aránya, akik többé-kevésbé elégedettek az oktatással, míg az ötödük semleges véleményen volt. Kiugró azonban az elégedetlenek aránya: a magyar válaszadók negyede inkább rossznak, 43 százalékuk pedig nagyon rossznak tartja a helyzetet. Ez utóbbi messze a legmagasabb, míg az elégedettek aránya a legalacsonyabb volt a részt vevő országok közül.

Made with Flourish

A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy mit tartanak az adott ország oktatási rendszerében a legnagyobb problémának, ehhez a felsorolt lehetőségek közül hármat kellett kiválasztani. Az alábbi ábrára a magyar válaszokat tettük fel, és ezekből kiderül, hogy honfitársaink az elavult tantervet tartják a hazai oktatási rendszer legnagyobb problémájának 45 százalékos aránnyal, míg a második helyen a közfinanszírozás hiánya szerepel.

A harmadik helyre az oktatás érintő politikai és ideológiai elfogultság került, ezt követi az egyenlőtlen hozzáférés. A nem megfelelő pedagógusképzés és a megfelelő infrastruktúra hiánya 21–22 százalékot kapott, míg a többi válasz aránya 20 százalék alatti. A legkevésbé a biztonság (hiánya) miatt aggódnak a magyarok, ha az oktatásról van szó.

Made with Flourish

Az utóbbi időszakban hangsúlyos szerepet kapott a közbeszédben a pedagógusok helyzete, így az Ipsos felméréséből is kiemeltük az ezzel kapcsolatos kérdéseket. Ahogy azt már korábban megírtuk, a magyarok háromnegyede nem ajánlaná a gyerekének vagy fiatal ismerősének, hogy a tanári pályát válassza, de akadnak még hasonlóan súlyos megállapítások. Így például

a magyarok 66 százaléka szerint az általa ismert tanárok kétharmada keményen dolgozik, mégis csak 18 százalékuk mondta azt, hogy a tanárok többsége megfelelő fizetést kap, és csak 21 százalék véli úgy, hogy a legtöbb tanárt megbecsülik Magyarországon.

Made with Flourish

És ha már a tanároknál járunk, érdekes színfoltja a kutatásnak, hogy a magyarok 76 százaléka szerint fontos lenne, hogy a tanárokat megtanítsák arra, miként használják a tanórákra való felkészüléshez a mesterséges intelligenciát, és ugyanennyire fontosnak tartják azt is, hogy a diákoknak is megtanítsák ugyanezt.

A modern technológiák támogatása mellett azonban egyfajta „régen minden jobb volt” hangulat is körbelengi az oktatással kapcsolatos gondolkodást. Amikor ugyanis a résztvevőket arról kérdezték, hogy az ő iskolás korukhoz képest milyen az oktatás jelenlegi helyzete, a válaszadók 46 százaléka a mostani állapotot rosszabbnak ítélte meg, Magyarországon pedig még ennél is negatívabban.

A magyaroknak mindössze a 10 százaléka mondta azt, hogy az ő diákéveihez képest javult az oktatás helyzete, 13 százalék semmi változást nem észlelt, a válaszadók 64 százaléka szerint azonban romlott a minőség, 47 százalék pedig egyenesen nagyon rossznak ítélte meg az állapotot.

Made with Flourish

Módszertan

A kutatás az Ipsos internetes platformján 2023. június 23. és július 7. között, 29 országban végzett felmérésen alapul, amelyben 23 248 felnőtt vett részt. A megkérdezettek Indonéziában és Szingapúrban 21–74, Thaiföldön 20–74, az USA-ban, Kanadában, Írországban, Malajziában, Dél-Afrikában és Törökországban 18–74, a többi országban 16–74 évesek voltak.

A felmérés során Indiában 2200, Japánban 2000, Ausztráliában, Brazíliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Mexikóban, Szingapúrban, Spanyolországban és az USA-ban 1000, a többi országban 500 fős mintát használtak. Az eredmények 16 ország, köztük Magyarország esetében is reprezentatívnak tekinthetők.

A hibahatár 1000 fős minta esetén 3,5 százalékpont, 500 fősnél 4,8 százalékpont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik