Belföld

Egy váratlan visszalépés előzte meg a Rogán-kör rózsadombi ingatlanszerzését

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
2021-ben a II. kerületi önkormányzat 718,5 millió forintos induló áron licitre bocsájtott egy páratlan adottságú, Józsefhegyi utcai ingatlant. A licit első körét egy cég 1,5 milliárd forintos ajánlattal megnyerte, de végül visszavonta szerződéskötési szándékát, így veszni hagyta a már befizetett 71,85 millió forintos bánatpénzt. A második körben aztán megérkezett Rogán Antal köre, és 600 millió forinttal kisebb ajánlattal megszerezte az ingatlant. Őrsi Gergely polgármester furcsának tartja a körülményeket, de hozzátette: ennél transzparensebben nem lehet önkormányzati ingatlant értékesíteni.

Másfél milliárd forintért kelt el első körben az a II. kerületi Józsefhegyi utcai ingatlan, amelyet végül 600 millió forinttal kevesebbért, 893,5 millió forintért vitt el Rogán Antal köre a második körös liciten – tudta meg a 24.hu. A Dunai Fedélzet Vagyonkezelő Zrt.-nek (DF) azért nyílt lehetősége az önkormányzat által eladásra kínált rózsadombi ingatlan megvásárlására, mert az első kör győztese, a Csatárka 34. Ingatlanfejlesztő Kft. végül visszavonta szerződéskötési szándékát, így veszni hagyta a már korábban befizetett 71,85 millió forintos bánatpénzt.

„Az ingatlant már 2021-ben megpróbáltuk eladni. A Covid utáni időszakban szükségünk volt bevételre, a költségvetés is ezt diktálta.

Első körben értékbecslés alapján megállapítottuk az induló árat, és egy nyílt versenytárgyalás, licit kezdődött.

Az épületben voltak bérlők, őket megilleti a kedvezményes vásárlás lehetősége. Meg is kerestek minket, hogy megvehetik-e az ingatlant 70-80 százalékos kedvezménnyel, ezt azonban nem támogatta az önkormányzat, miután ilyenkor félő, hogy végül nyomott áron befektetőkhöz kerül az ingatlan. Mindenkinek jobb, ha inkább mi váltjuk meg a bérleti jogát, mint bárki más” – nyilatkozta Őrsi Gergely II. kerületi polgármester a 24.hu-nak.

Szajki Bálint / 24.hu

Az önkormányzat végül 718,5 millió forintos induló áron licitre bocsájtotta a páratlan adottságú ingatlant. A régi villaépület nagyon rossz állapotban van, de a 3504 négyzetméteres, a Dunára és a városra néző panorámás telek miatt mégis ez az egyik legértékesebb fővárosi ingatlan. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő augusztus elején számolt be arról, hogy az ingatlant végül a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal köre szerezte meg, a licit körülményei viszont eddig nem voltak köztudottak.

Az első körös, nyilvános versenypályázatra nyolcan jelentkeztek és tették le a 71,85 millió forintos letétet. A 2021. november 15-ei liciten végül több mint kétszeres áron, 1 milliárd 501 millió forintos ajánlattal a Csatárka 34. Ingatlanfejlesztő Kft. lett a győztes. A pályázati kiírás szerint a nyertesnek – ha nincs szüksége hitelre – hét napja lett volna kifizetni a vételárat. Ha a vételárat hitelből fizetik, akkor harminc napon belül a megajánlott összeg legalább húsz százalékát kellett volna átutalni (ebbe beleszámít a már említett pályázati belépőpénz is). Vagyis 230 millió forintot kellett volna befizetniük, és legkésőbb december 15-éig aláírni az adásvételi szerződést.

A cég azonban – amely pár héttel korábban az induló ár kétszeresét is hajlandó lett volna kifizetni az ingatlanért – december 13-án visszavonta a szerződéskötési szándékát, hiába ment volna bele az önkormányzat akár a hosszabbításba is. A vállalkozás veszni hagyta a korábban befizetett 71,85 milliós bánatpénzt is.

Az első fordulóban nyertes pályázó arra hivatkozva lépett vissza, hogy nem kap hitelt. „Próbáltuk rávenni, hogy valahogy oldja meg a helyzetet, különben elbukja a már befizetett pénzt is, de végül elállt a nyertes pályázatától. Pedig mi már vártuk a cégvezetőket a szerződés aláírására” – emlékezett vissza Őrsi Gergely. Hozzátette: a helyzet azért lepte meg, mert amikor valaki egy ilyen nagy összegű pályázaton elindul, általában előzetesen rendelkezik egy hitelígérvénnyel, vagy rendelkezésére áll a pénz.

Mónus Márton / MTI Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere

A visszalépő Csatárka 34 Kft. egy projektcég, amelyet egy kilenclakásos társasház megépítésére alapítottak 2021 márciusában, a versenytárgyalás előtt alig fél évvel. A mérlegéből nem látszik, hogyan tudtak volna több mint másfél milliárd forintot előteremteni a rózsadombi ingatlanra, a tulajdonosnak, az osztrák Süba Holdingnak viszont ez aprópénz, mivel több mint 2,5 milliárd euró (hozzávetőleg 1000 milliárd forint) az éves forgalma.

A Csatárka 34 ügyvezetőjének, Rudolf Riedlnek írásban tettük fel kérdéseinket. Válaszát azzal kezdte, hogy jelenleg is vannak folyamatban lévő fejlesztéseik Ausztriában, Németországban és Magyarországon, azon belül Budapesten. A rózsadombi ingatlanról nem sokkal a nyilvános pályáztatás előtt szereztek tudomást. Gyorsan kidolgoztak egy lakáskoncepciót a helyszínre, mégsem tudták megvalósítani terveiket.

Az ingatlanokat általában 50 százalék saját tőkével és 50 százalék banki finanszírozással vásároljuk meg. Feltételeztük, hogy a licitkör után észszerű időn belül kapunk egy finanszírozási javaslatot. Sajnos ez nem így történt, ami végül arra késztetett, hogy visszalépjünk a felvásárlástól. Egy másik projekt esetében például több mint hat hónapba telt, mire a tényleges üzleti környezetben véglegesítettük a finanszírozási megállapodást a bankokkal

– írta Riedl.

Mivel az első pályázat érvénytelen lett, néhány hónappal később változatlan feltételek mellett újra meghirdette az ingatlant az önkormányzat. Ezúttal jóval kisebb volt a verseny, mindössze hárman indultak a liciten, és az előző pályázathoz képest több mint hatszázmillió forinttal kevesebbért, 893,5 millió forintos ajánlattal a Dunai Fedélzet Vagyonkezelő Zrt. lett a nyertes, mely ki is fizette a vételárat. A Dunai Fedélzet az első körös pályázaton nem indult el.

A cég neve onnan lehet ismerős, hogy a Dunai Fedélzet Zrt. vette meg Rogán Antal harmadik felesége, Rogán Barbara falujában a dédestapolcsányi Serényi-kastélyt. Ez 2021 májusában történt, nem sokkal azután, hogy Rogán Barbara családja a kirobbant botrányt követően elállt egy több mint ezer hektáros, 1,6 milliárd forintos földügylettől a környéken, miután a megyei kormányhivatal nem engedélyezte azt.

Marjai János / 24.hu Rogán Barbara és Rogán Antal a Parlamentben 2022. május 24-én.

A Dunai Fedélzet Vagyonkezelő Zrt.-nek jelenleg három tulajdonosa van:

  • Fintha-Nagy Ádám ügyvéd, akinek a tulajdonában lévő Fundus Vagyonkezelő Zrt.-jéhez Rogán polgármestersége alatt, 2008 és 2013 között több pályáztatás nélkül privatizált V. kerületi ingatlan került.
  • A Mudura Sándor erdélyi üzletember érdekeltségébe tartozó Crown Holding Kft. Mudura szintén előnyös feltételekkel jutott ingatlanhoz a Belvárosban.
  • A Verecke 120 Zrt., amely Lefkovics György három lányának a tulajdona. Lefkovics az elmúlt években a magyar vendéglátás megkerülhetetlen alakjává vált, a Figyelő évekkel ezelőtt arról írt, hogy vendéglátóhelyeinek kérelmeiről, például a terasznyitási lehetőségekről nem egy esetben személyesen Rogán döntött polgármesterként.

Az ingatlan-bérbeadásra és szálláshely-szolgáltatásra alapított Dunai Fedélzet ügyvezetője Moór Sándor, aki a cégbeszámoló szerint a rózsadombi ingatlanpályázat idején még egyedüli tulajdonosa volt a cégnek. Csakhogy a 2021-es kastélyvásárláskor Moór a Magyar Narancsnak arról beszélt, hogy a zrt. végső tulajdonosa Fintha-Nagy Ádám.

Az első pályázat időszakában (hónapokkal korábban) még nem döntöttünk az ingatlan megvásárlásáról, más üzleti céljaink voltak

– válaszolta Fintha-Nagy a 24.hu-nak. A vételárat önerőből és banki finanszírozásból fedezték, azt viszont még egyelőre nem tudják, hogy mit kezdenek a rózsadombi ingatlannal. „Az ingatlan fejlesztési célja még nem végleges, a későbbi fejlesztési terv határozza meg az egyébként romos villaépület sorsát is” – írta Fintha-Nagy Ádám. Az eredeti építési szabályzat egyébként 23 lakásos társasházat enged, de már a pályázatnál kikötötte az önkormányzat, hogy a beépíthetőséget csökkenteni fogják.

Az önkormányzatnak sincs birtokában információ az ingatlanon tervezett változtatásokról, de a pályázat kiírásakor az önkormányzat drasztikusan lejjebb vette a rendeltetésszámot, valamint a beépíthetőség mértékét az ingatlanon, ezáltal a környezetre gyakorolt terhelést jelentősen csökkentette – ezt már Őrsi Gergely válaszolta a 24.hu-nak.

Az ellenzéki polgármestert megkérdeztük arról is, nem tartja-e furcsának, hogy végül az ingatlan egy kitérő után Rogán Antal köréhez került. Őrsi úgy reagált, hogy annak tartja, ám ennél transzparensebben nem lehet önkormányzati ingatlant értékesíteni. A tulajdonosi szerkezet a sajtóban megjelent kapcsolatairól pedig nagyjából egy évvel később, most értesült.

Szajki Bálint / 24.hu

A II. kerületi polgármester válaszából az is kiderült, hogy a két bérlő bérleti jogának megváltása 90 millió forintba került az önkormányzatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik