Belföld

Meggyanúsíthatták a siófok-töreki lómenhely földjeit megszerző diszkós vállalkozót

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Meggyanúsíthatták Barna György vállalkozót, a Siófoki Plázs és más szórakozóhelyek vezetőjét a siófok-töreki földügyletek miatt. Ezt a lómenhelyet fenntartó alapítvány ügyvédje, Litresits András közölte a 24.hu-val, aki szerint mindez közvetett módon egy rendőrségi határozatból derült ki. – Kaptunk egy határozatot, amely szerint a nyomozó hatóság egyesíti a büntetőügyben folyó nyomozást egy másik üggyel, ugyanis egy másik kárvallott is feljelentést tett. A határozat címzettjei között pedig Barna György és egy siófoki ügyvéd is szerepelt. Mivel a tanúknak nem szokták kézbesíteni a bűnügyek egyesítéséről szóló határozatot, ebből következően Barna csak gyanúsítotti minőségében szerepelhet – fejtette ki Litresits.

Az ügyvéd szerint a gyanúsítást valószínűsíti az is, hogy sértetti képviselőként kérte a gyanúsított kihallgatásáról készült jegyzőkönyv kiadását, amit a nyomozóhatóság azzal utasított el, hogy a vizsgált bűncselekménynek nincs sértettje, így ügyfelét kizárólag a feljelentő jogai illetik meg, ezért nincs lehetőség a kért iratok kiadására.

Rákérdeztünk az ügy állására a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányságon, különös tekintettel Barna György meggyanúsítására, de egyelőre nem kívántak részletekkel szolgálni.

– A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztálya hamis magánokirat felhasználás vétség megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást. A folyamatban lévő büntetőeljárással kapcsolatban – a nyomozás érdekeire hivatkozva – bővebb tájékoztatást jelenleg nem áll módomban adni – írta a rendőrségi szóvivő.

Mint megírtuk, Barna György helyi földművesként bejelentkezve csapott le elővásárlóként a siófok-töreki lómenhely legelőire, ami miatt kérdésessé vált a lómenhely sorsa. A Somogy Vármegyei Kormányhivatal ugyanis a megyei agrárkamara javaslatára Barnát hozta ki első helyen az elővásárlásra jogosultak közül, és így neki ítélte meg a földeket, elütve ezzel a lómenhely egyik vezetőjét, Berecz Gabriellát, aki egy előszerződés révén vette volna meg a 32 hektárnyi területet az alapítványból korábban kivált tagtól.

A lómenhelyesek szerint Barna valótlanul állította, hogy Siófok-Törekiben lakik, mivel valójában Budapesten él, ezért feljelentést tettek okirat-hamisítás miatt. A cikkeink nyomán több helybeli is jelentkezett, akiket szerintük Barna György gyanús körülmények között előzött meg elővásárlóként, meghiúsítva a földvásárlásukat. Közülük az egyikük szintén feljelentést tett, a két ügyet, mint említettük, most egyesítették.

– A büntetőeljárásnak az a jelentősége, hogy a kormányhivatal Barna Györgynek kedvező határozatát megtámadtuk a bíróságon, és a bíróság a rendőrségi nyomozás adatait is bekérte – magyarázta Litresits, aki nem tud arról, hogy korábban valakit meggyanúsítottak volna földügylettel kapcsolatos lakcímmel való visszaélés miatt.

A lakcímekkel való visszaélés pedig elég elterjedt lehetett, mivel tavaly év végén az agrártárca adott be emiatt törvénymódosítást, amely szerint „életvitelszerű lakáshasználatot” követelnek meg a helyben lakó földvásárlóktól, vagyis a lakcímkártya önmagában nem elég ennek bizonyítására. Az indoklásban a többi között arra hivatkoznak, hogy 2022 januárjától bárki bármilyen lakcímre büntetlenül bejelentkezhet, vagyis ettől fogva a „lakóhely fogalma már nem követeli meg a tényleges, életvitelszerű ott lakást, hanem pusztán adminisztratív célt szolgál”.

Kerestük Barna Györgyöt, hogy mit szól a fejleményekhez, de cikkünk megjelenéséig nem reagált. Korábban nevetségesnek és alaptalannak nevezte a lómenhelyesek feljelentését, ami alapján elindult a nyomozás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik