Belföld

Nyomoznak a diszkós vállalkozó lómenhelyes földügylete miatt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Fordulat állhat be a siófok-töreki lómenhely ügyében: a Somogy Vármegyei Kormányhivatal ugyan helyi őstermelőként Barna György diszkós vállalkozót hozta ki első helyre az elővásárlási jogosultak közül, ami alapján övé lehetne a lómenhely 31,8 hektáros, Balatonra néző legelője, azonban a rendőrség hamis magánokirat felhasználása miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen – tudta meg a 24.hu.

Barnát a lómenhelyesek jelentették fel, mert szerintük hamisan nyilatkozta azt az elővásárlási igénye bejelentésekor, hogy életvitelszerűen Siófokon él, mivel valójában Budán lakik, és csak időnként ruccan le Törekibe. Ennek az a jelentősége, hogy budapesti lakosként nem tudná elvinni a földet a lómenhely vezetője, Berecz Gabriella elől, aki egy korábbi előszerződés alapján vásárolná meg a területet a menhelyet működtető alapítvány egyik korábbi tagjától.

Az elővásárlás ügyében a kormányhivatalnak kell meghoznia a végső döntést: mint említettük, a januári végzésében Barnát hozták ki első helyre. Február első napjaiban a helyi agrárkamara földbizottsága is megtárgyalta az ügyet, de nem árulták el, hogy ők ki mellett tették le a voksukat.

– Rengeteg bizonyítékot bocsátottunk a kormányhivatal rendelkezésére, hogy Barna György nem Siófok-Törekiben él, így ha ennek ellenére mégis neki fognak kedvezni, akkor a döntésben részt vevők is könnyen büntetőeljárás alanyai lehetnek – kommentálta a rendőrségi nyomozás elrendelését a lómenhelyesek ügyvédje, Litresits András.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánt bővebb tájékoztatást adni az ügyről.

Kerestük Barna Györgyöt is, aki korábban azt állította nekünk, hogy húsz éve életvitelszerűen Siófokon él.

– A feljelentés teljesen alaptalan és nevetséges – reagált az ügyre, de arra a kérdésünkre nem válaszolt, hogy kihallgatták-e már.

A lómenhelyesek szerint a jelenleg 130 állatot gondozó menhely végét jelentené, ha a kormányhivatal Barna Györgynek kedvezne, mivel akkor alig öthektárnyi területük maradna, ami nem tudna eltartani ennyi állatot.

Kapcsolódó
„A kabuli utcai harcokban is nagyobb biztonságban éreztem magam, mint itt, a saját földünkön”
Az utóbbi fél évben sokat szerepelt a hírekben az ország egyetlen lómenhelye, amely túl szép és jó helyen van ahhoz, hogy ne próbálják meg kivéreztetni és elüldözni. Megnéztük, hogy bírják a lómenhely vezetői a gyűrődést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik