Belföld

Súlyosabb büntetést kértek a férfire, aki rágyújtotta a házat az anyjára és annak unokájára Dombrádon

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Súlyos büntetésre számíthat az az első fokon 14 év fegyházra ítélt férfi, aki tavaly áprilisban részegen rágyújtotta a házat az anyjára és annak unokájára tavaly húsvétkor Dombrádon. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség ugyanis arra tett indítványt, hogy súlyosabb büntetést szabjanak ki a hozzátartozói életére törő férfire.

A férfi az édesanyjával és annak kiskorú unokájával lakott Dombrádon. Többször is előfordult, hogy megöléssel, illetve azzal fenyegette az anyját és a kislányt, hogy rájuk gyújtja a házat. Az ominózus este részegen ment haza és ismét fenyegetni kezdte hozzátartozóit, majd meggyújtott egy függönyt a házban.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség közleménye szerint a füstszagot észlelő unoka az utcára szaladt segítségért. A tüzet végül egy közelben lakó ismerős segítségével tudták eloltani. Ezt követően a nagymama és az unoka félelmében bezárkózott az egyik szobába, aminek az ajtaját belülről egy vasrúddal kitámasztották.

Eközben az ittas férfi meggyújtott egy konyhaajtóra terített plédet, az ablakon függönyként szolgáló textilt, valamint bútorokat, melyek lángra kaptak. Pár perc elteltével megpróbált bejutni az anyjáékhoz, ütötte az ajtót miközben a szobában lévőket szidta, illetve azt kiabálta, hogy megöli őket és rájuk gyújtja a házat.

A kislány annyira félt, hogy a szobaablakon keresztül kimenekült a házból. Az asszony pedig a füstszag miatt kinyitotta a szoba ajtaját, ami előtt ott állt a fia egy késsel. A férfi szúró mozdulatot tett édesanyja felé, aki ekkor két kézzel meglökte a férfit, aki hanyatt esett, így a nő is ki tudott menekülni a házból.

Kapcsolódó

A tüzet az időközben helyszínre érkező tűzoltók oltották el. A halálos eredmény kialakulását csak az áldozatok védekezése, menekülése és a kiérkező tűzoltók közbeavatkozása akadályozta meg. Az elkövető tudomásul vette  az elsőfokú bíróság ítéletét. Védője enyhítésért, míg az ügyészség a kiszabott büntetés lényeges súlyosítása érdekében fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a korábban már több ízben büntetett férfi  nem csupán erőszakos, de rendkívül gátlástalan személy is,  hiszen két közeli hozzátartozója életére tört.

A büntetőeljárás hatálya alatt álló, többszörös visszaesőnek minősülő elkövető önhibából eredő ittas állapotban, kitartó módon valósította meg a kétszeres minősülésű emberölés bűntettének kísérletét. A fellebbviteli főügyészség indítványa szerint a társadalom védelme érdekében a büntetés célja csak szigorúbb, tettarányos fegyházbüntetéssel érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik