Belföld

Üres lufi – Magyar György a recski állami segítségről

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
Az ügyvédet a sárlavina ügyének kezelése az egykori vörösiszap-katasztrófára emlékezteti.

Június 8-án zúdult le Recsken a sárlavina, amely miatt több mint 50 embert kellett átmenetileg kiköltöztetni lakóhelyéről, ám a Népszavának Magyar György, a tíz károsultat képviselő ügyvédi iroda vezetője azt mondta, nem egyértelmű, hol tart a vizsgálat. Kérdésükre ugyanis azt a választ kapták, a bányahatóság nem indított eljárást, mert Recsken nem volt üzemzavar.

De honnan tudják, hogy nem volt üzemzavar, ha nem is vizsgálódnak ez ügyben?

Az ügyvéd furcsállja, hogy a hatóság korábban azt írta a 24.hu-nak, „az országos bányakapitány azonnali vizsgálatot rendelt el”, összefoglaló jelentést küldött a felügyeletnek a válllalkozó, akitől ők viszont azt a tájékoztatást kapták, hogy saját vizsgálatuk lezárására még várni kell.

Az ügy tisztázása érdekében a lap kereste a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát, de nem kapott választ. Magyar György irodája az ügyészséghez fordul a bányaszabályok megsértése miatt, mivel pedig Tordai Bence (Párbeszéd) feljelentése alapján az egri ügyészség már elrendelte a nyomozást, kérte, a sárlavina érintettjeit tanúként hallgassák ki.

A Népszava szerint ellentmondás van abban is, hány ház vált lakhatatlanná. Korábban a  belügyi, illetve az energiaügyi tárca azt írta, több mint húsz ingatlan. A lapot most a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról tájékoztatta, a július 12-i állapotfelmérés szerint az érintett 23 lakóházból 10-ben keletkeztek károk,

de egyik lakóház sem vált lakhatatlanná.

A kormány korábban 500 millió forintot különített el „a Recsken károsodott lakóingatlanok helyzetének rendezése érdekében.” A pénzt az állami lakásügynökség használhatja fel, Kanász-Nagy Máté (LMP) a részletekről hiába kérdezte a belügyminisztériumot, így arra számít, hogy az érintett terület szanálását tervezik, amitől a Hunyadi utca lakói is tartanak, írja a Népszava.

A lapnak egy neve elhallgatását kérő, a kormányzati döntésre rálátó szakember azt mondta, még idén lesz megoldás, Magyar György szerint azonban az állam egyelőre éppen úgy viselkedik, mint a vörösiszap-katasztrófa idején.

Ez a rendezésre adott 500 millió, akárcsak a hatósági eljárások üres lufik, hiszen egyelőre nem tudni pontosan ki és mit vizsgál, ahogy azt sem világos, mire is költi ezt a pénzt. Könnyen lehet, hogy a java elfolyik szervezésre, szakértőkre, miegymásra. Közben a károsultakat megpróbálják eltántorítani attól, hogy az igazukat keressék. Még a végén kiderülne valami a perben

– fogalmazott az ügyvéd.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik