Belföld

Fegyházbüntetést kértek az M5-ösön rendőrökre lövöldöző iraki embercsempészekre és társaikra

TEK / police.hu
TEK / police.hu

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség azokkal az iraki embercsempészekkel szemben, akik tavaly novemberben rendőrökre lövöldöztek az M5-ös autópályán.

A főügyészség közleménye szerint a hat vádlott egy olyan bűnszervezet tagja volt, amely embereket csempészett Nyugat-Európába, elsősorban Németországba. A többszintű, leplezetten működő szervezetben elkülönültek a vezetők, mások végezték a migránsokat szállító személyek Németországban történő toborzását és kiválasztását.

A többi elkövető szerezte be a szállításhoz használt járműveket, illetve voltak, akiknek a migránsok tényleges szállítása vagy az előfutári tevékenység volt a feladatuk, valamint külön szintek szervezték a határon átjutást és kísérést. A bűnszervezet kiterjedt Magyarországra, Szerbiára, Németországra és Norvégiára.

Tavaly novemberben egy Németországban frissen beszervezett 21 éves iraki férfi és 28 éves iraki társa, velük váltópárban egy német és egy török állampolgárságú férfi mint szállítók, két másik iraki férfi pedig eggyel magasabb szinten, előfutóként terveztek részt venni a bűnszervezet működésében.

Miután a migránsok szállításhoz beszereztek egy kisbuszt, az egyik, előfutóként tevékenykedő vádlott előzetesen felhívta a szállítást végző társai figyelmét arra, hogy a járműben elhelyezett egy fegyvert is. Utasította őket, hogy ha összeütközésbe kerülnének a rendőrökkel, akkor azt használják, mivel a szállítást minden körülmények között végre kell hajtani.

– írta közleményében a főügyészség.

Az ominózus hajnalon a két iraki szállító a magyar-szerb határnál a kisbusszal felvett 21 szír illegális határátlépőt, akik több mint 25 millió forintnak megfelelő összeget fizettek az embercsempészeknek. A szállítókat a másik két iraki férfi előfutóként, külön gépkocsival kísérte. Ezalatt a német és török férfiből álló váltópáros egy budapesti hotelben várakozott.

Kapcsolódó
Videón az M5-ösön történt lövöldözés, megszólaltak az üldözésben részt vevő rendőrök
„Szeretném még látni az anyukámat, családomat és barátaimat”

Az út során, az M5 autópályán, Budapesthez közeledve a szállítók észlelték, hogy több rendőrségi gépjármű is felfigyelt rájuk, és üldözőbe vette őket. A kisteherautó sofőrje ezért a menekülés során felgyorsult, és hirtelen sávváltásokat is végrehajtott, ami fokozottan megterhelte a szállított személyeket. A csempészett szírek már eleve csak úgy fértek el a járműben, hogy egymáson ültek a sötétben, miközben alig kaptak levegőt, mert a zárt raktérben sem ablak, sem szellőztetés nem volt.

Az előfutók elhajtottak, egyikük azonban még felhívta a szállítókat, hogy ne álljanak meg, továbbá közvetítette részükre a bűnszervezet Norvégiában tartózkodó vezetőjének azt az utasítását, hogy vegyék elő a gépjárműben elrejtett gáz-riasztó fegyvert és azt a menekülésük érdekében használják is.

Az utasoldalon ülő 21 éves iraki férfi ennek eleget téve több lövést adott le az őket üldöző rendőrök irányába, majd a gépjárművet a raktérben lévő szír állampolgárokkal együtt az M5-ös autópálya fővárosi szakaszán, a Nagykőrösi úti felüljárón hátra hagyva a sofőr társával együtt elmenekültek. Őket még aznap reggel elfogta  Terrorelhárítási Központ bevetési egysége egy közeli erdős területen.

– írta az ügyészség.

A TEK-esek délelőtt az M1-es autópályán elfogták a menekülő előfutókat is, az általuk időközben a hotelben felvett török és német állampolgár társaikkal együtt.

Kapcsolódó
Hatvanmilliót kaszáltak utasaikon az M5-ösön rendőrökre lövő embercsempészek
Elmondta egy szír áldozat, hogyan húzták le őket az embercsempészek.. Videón a lövöldözés.

A Fővárosi Főügyészség a négy iraki férfival szemben bűnszervezetben, vagyoni haszonszerzés végett, államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, a csempészett személy sanyargatásával, fegyveresen elkövetett embercsempészés bűntette, két társukkal szemben pedig bűnszervezetben részvétel bűntette miatt emelt vádat.

A főügyészség valamennyi vádlottra fegyházbüntetést kért azzal, hogy a négy iraki férfit feltételesen se bocsáthassák szabadon, valamint azt, hogy őket véglegesen, két társukat pedig határozott időre utasítsák ki Magyarországról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik