Belföld

Hatvanmilliót kaszáltak utasaikon az M5-ösön rendőrökre lövő embercsempészek

TEK / Police.hu
TEK / Police.hu

Befejezte a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság azokkal az embercsempészekkel szemben, akik tavaly november közepén menekülés közben a rendőrökre lőttek az M5-ös autópálya Budapestre vezető szakaszán.

A lövöldözésben senki sem sérült meg, az embercsempészeket a Terrorelhárítási Központ segítségével fogták el. A BRFK tájékoztatása szerint az ablaktalan, ülések nélküli rakterű furgonban 21, magát szír állampolgárnak valló illegális migránst találtak. Bár a lövések pillanatában ezt nem lehetett tudni, utólag kiderült, hogy az embercsempész gáz- és riasztófegyvert használt.

A rendőrség az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, fegyveresen, a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást négy iraki, egy német és egy török állampolgárságú férfival szemben.

Az eljárás adatai szerint a migránsokat két iraki állampolgárságú gyanúsított vette fel a déli határnál, hogy embertelen körülmények között Nyugat-Európába szállítsák őket, míg a két másik iraki férfi egy személyautóval ún. „előfutóként” haladt előttük, hogy jelezzék az esetleges rendőri ellenőrzéseket. A török és a német állampolgár szervezőként segítette őket.

Az eljárás során a furgon egyik szír állampolgárságú utasa tanúkihallgatásán elmondta, hogy az embercsempészeknek előre 5000 eurót adott, míg út közben további 2000 eurót és 1500 dollárt kellett fizetnie. Az embercsempészhálózat tehát mintegy hárommillió forintot keresett minden egyes illegális migránson.

A rendőrség lezárta a nyomozást. A hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntett miatt az eljárást a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség folytatja.

Kapcsolódó
Kispesti erdőben folytatódott a tűzharc az M5-ösön történt lövöldözés után - videók
A helyszínre érkező TEK-esek fogták el az embercsempészeket

Ajánlott videó

Olvasói sztorik