Belföld

Karácsony az 506 milliós támogatásról: Abszurdak a vádak, az ügy már tisztázva van

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Az anonim adománygyűjtés jogszerű eszközével éltünk, ennek megfelelően az adományozók anonimak – ezt válaszolta Karácsony Gergely a Telexnek azzal az 506 milliós támogatási összeggel kapcsolatban, melyet előválasztási mozgalma kapott elsősorban euróban és dollárban. Hozzátette, ha szeretné sem tudná megmondani, honnan érkeztek ezek a támogatások, miután nincsen ezeknek az információnak a birtokában.

Ez a kampány a magyar politikatörténet legrészletesebben vizsgált kampánya lesz

– mondta még Karácsony, aki megjegyezte azt is: nagyon szívesen látna hasonló feltárást arról, hogy a Megafon vagy a Mediaworks finanszírozása hogyan néz ki. Még annyit elárult: nem keresték meg a rendőrök az üggyel kapcsolatban, a vádakat pedig abszurdnak tartja. Az ügy szerinte már tisztázva van, mert a magyar titkosszolgálat mindent részletet ismertetett már.

A Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti előválasztási kampányának támogatására létrehozott 99 Mozgalom számlájára 19 alkalommal többféle valutában, összesen 506 066 946 forint értékben helyeztek el készpénzt. Ahogy azt korábban megírtuk: az adományozás életszerűségét megkérdőjelezi, hogy a mozgalom korábbi, 24.hu-nak küldött válasza alapján a bevételei „kis részben online mikroadományokból, túlnyomórészt pedig rendezvényeken és az egyesületet támogató helyszíneken a 350/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet szerinti adománygyűjtő-dobozban elhelyezett, kis összegű, készpénzes adományokból származott.”  Itt nemcsak az a kérdés, mennyire életszerű az, hogy egy pár hónapig működő szervezet „adománygyűjtő dobozokba” több száz milliót kalapozzon össze, az sem világos, hogy a 2022-es 390 milliós bevétel miből származott, ha abban az évben a szervezet már inaktív volt. Még Karácsony Gergely visszalépése után is befizettek 457 086 565 forintot a számlára, és a 2022. április 3-i választás után is érkezett 126 907 368 forint értékű adomány.

Karácsony a Lánchíd átadásán arról is beszélt, hogy szerinte nincsen ebben semmi különös:

Egy kampány úgy történik, hogy az ember kampányol, majd utána rendezi a számláit és ehhez adományokat gyűjt. Egy kampány legnagyobb költsége mindig a választások után merül fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik