Belföld

Visszautasította a törvényszék Karácsony Gergely szolidaritási adóról szóló keresetét

Vörös Szilárd
Vörös Szilárd

A Fővárosi Törvényszék visszautasította a főpolgármester keresetét – adta hírül Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán. A Karácsony Gergely vezette főváros azért indított pert a Pénzügyminisztérium ellen, mert igazságtalannak tartja a tehetős önkormányzatokat sújtó szolidaritási adót.

A főpolgármester áprilisban jelentette be, hogy a szolidaritási adóból – melynek mértékét a fideszes Cser-Palkovics András is túlzónak tartja – 33 milliárd forintot fizetnek be, a fennmaradó 25 milliárdot viszont törvénytelen elvonásnak minősítik, amit nem tudnak és nem is akarnak befizetni. Ezt a keresetet utasította vissza mostani végzésével a Fővárosi Törvényszék.

A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, de mára csődbe vitték a fővárost. Annak ellenére élték fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak, iparűzési adóbevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot

– írta Facebook-bejegyzésében Varga Mihály. Arról, hogy a bíróság mivel indokolta a döntését, nem írt a pénzügyminiszter.

Jövőre még 30 százalékkal emelkedik a szolidaritási adó összege. Ezt azt jelenti, hogy 2024-ben már 75 milliárdot kell fizetnie Budapestnek, tizenötször annyit, mint Tarlós idején.

A főváros fellebbez az elsőfokú bírósági döntés ellen – ezt Karácsony Gergely jelentette be a Facebook-oldalán. „Nemcsak azért fellebbezünk a Fővárosi Ítélőtáblához a nem jogerős elsőfokú döntés ellen, mert ezzel tudjuk megvédeni a budapesti közszolgáltatásokat. Hanem azért is, mert mi még emlékszünk a Bibó István Szakkollégium névadójának tanítására: érdemi bírósági kontroll nélkül a közigazgatás úri huncutság” – írta a főpolgármester.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik