Belföld

Cser-Palkovics András a szolidaritási adóról: A hozzájárulás mértékét túlzónak tartom

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

A Karácsony Gergely által is kritizált szolidaritási adóról posztolt Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere. A budapesti főpolgármester áprilisban jelentette be, hogy a tehetős önkormányzatokat sújtó szolidaritási adóból 33 milliárd forintot fizetnek be, a fennmaradó 25 milliárdot viszont törvénytelen elvonásnak minősítik, melyet nem tudnak és nem is akarnak befizetni. Később egy költségvetési tanács által közzétett dokumentumból az is kiderült, hogy jövőre még 30 százalékkal emelkedik a szolidaritási adó összege, vagyis 2024-ben már 75 milliárdot kell fizetnie Budapestnek, tizenötször annyit, mint Tarlós István idején.

Cser-Palkovics András Facebook-bejegyzésében kifejtette: Székesfehérvár 2022-ben is jó évet zárt, így emelkedett a város iparűzési adóbevétele, és ennek megfelelően arra számít, hogy a szolidaritási hozzájárulásuk összege is emelkedni fog.

Sokszor elmondtam már mind a nyilvánosság előtt, mind a kormányzati egyeztetéseken: a szolidaritás elvével egyetértek, a hozzájárulás mértékét azonban túlzónak tartom, az elköltésének logikáját pedig nem hatékonynak. A magam részéről – csökkentve a hozzájárulás mértékét – a magas gazdasági teljesítményű település agglomerációjában teríteném szét a szolidaritási adó összegét, agglomerációs feladatokra

– fogalmazott Cser-Palkovics, hozzátéve, hogy a város szolidaritási hozzájárulásából például az Auchan-körforgalmat már elkezdték volna bővíteni.

A polgármester azt nem árulta el, hogy mekkora az az általa túlzónak nevezett összeg, melyet Székesfehérvárra ró a kormány:

A városunkat terhelő szolidaritás hozzájárulás összegét és az iparűzési adóból származó bevétel növekedését is – ahogy eddig is mindig – Önök elé fogom tárni, amint arra lesz reális számunk. Ez az év közepén, második felében lesz lehetséges, mert a számításhoz szükséges adatokat addigra fogjuk megismerni.

Aláhúzta: várhatóan jövőre is magasabb összegű támogatást kap majd Székesfehérvár az állami költségvetésből önkormányzati feladatokra (nem is beszélve a fejlesztésekről), mint amekkora összegű lesz a szolidaritási hozzájárulás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik