Belföld

Közigazgatási pert indít a Fővárosi Önkormányzat a szolidaritási adó miatt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Közigazgatási pert indít a Magyar Államkincstár ellen a Fővárosi Önkormányzat a szolidaritási adó miatt – jelentette be Karácsony Gergely kedden, mert törvénytelennek tartják azt.

Az önkormányzatok a kötelező feladataik ellátásához állami normatívára jogosultak és ezt nem lehet elvonni azok vagyonát és tulajdonát, mint például Budapesttől jövőre akár 75 milliárd forintot. Az elvont pénzek a központi költségvetésbe folynak be, így Karácsony álságosnak tartja, hogy a kormány szerint ebből a pénzből – a szolidaritási adóból – a szegényebb önkormányzatokat támogatják. Kiemelte, hogy a szolidaritási adó 25 milliárd forinttal magasabb, mint az állami normatíva.

A főpolgármester felidézte, hogy egy fideszes polgármester, a székesfehérvári Cser-Palkovics András is bírálta a kormány intézkedését. Karácsony hozzátette, hogy még ma beadják az indítvány a közigazgatási bíróságra és egyben jogvédelmet is kérnek, hogy amíg a per zajlik, addig ne vonják le a szolidaritási adóval kapcsolatos járulékokat.

Szerinte a bíróságnak több oka is van arra, hogy megadja a jogvédelmet, mert például arról, hogy Fővárosi Önkormányzatnak mennyi adót kellene befizetnie, határozatnak kellene lennie, de ilyen nincs, és így nincs jogorvoslati lehetőség, azaz alkotmányellenes. A per címzettje a Magyar Államkincstár, mert az szedi be a szolidaritási adót.

A szolidaritási adót az iparűzési adóból számítják ki, és Karácsony attól fél, hogy az a növekedés, amivel a Pénzügyminisztérium számol, az nem fog bekövetkezni. A Fővárosi Önkormányzat becslése szerint a kormány által a költségvetésben szerepeltetett bevételek egy része nem fog teljesülni, azonban mivel a szolidaritási adót a korábbi évek tényadataiból kalkulálják, ezért az adó összege nem fog csökkenni.

Korábban Budaörs is jelezte, hogy szintén hasonló közigazgatási pert indít és Karácsony elmondta, hogy mindenkinek egyenként kell megtenni a jogi lépéseket, de a keresetet szívesen megosztják másokkal is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormány 2024-ben az idei évhez képest 30 százalékkal megemelné a tehetősebb önkormányzatok szolidaritási adóját. Erről a főpolgármester korábban azt mondta, hogy „mindez a napnál világosabb cáfolata annak a pofátlan hazugságnak, hogy Budapest kivéreztetésére a szegényebb települések támogatása miatt van szükség.”

A 30 százalékos emelés különösen annak tekintetében tűnik soknak – ahogy az Karácsony számításaiból kiderült –, hogy míg Tarlós István idején a fővárosi önkormányzatnak mindössze 5 milliárd forintot kellett fizetnie a fenti jogcímen, addig a számlát most 58 milliárdról állítják ki, jövőre pedig 75 milliárd lehet. Rövid idő alatt tehát a tizenötszörösére nőtt az összeg, amit a fővárosnak be kell fizetnie az államkasszába.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben reagált a per megindítására, de érdemi észrevételt nem tett. Helyette azt írta, hogy „Karácsony Gergely csődbe vitte az ország leggazdagabb önkormányzatát, Budapestet” és hogy „a Városházán Gyurcsány emberei töltik be a legfontosabb posztokat és Gyurcsány adta ki azt a parancsot is Karácsonynak, hogy támadja meg a kormányt”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik