Élő Belföld

Pride-főszervező: Ahol könyveket fóliaznak le, ott előbb-utóbb embereket fognak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
  • A szervezők szerint 35 ezren voltak a 28. Budapest Pride Felvonuláson.
  • A felvonulást néhány helyen próbálta megzavarni pár ellentüntető, nem sok sikerrel.
  • A vonulást követően beszédet mondott többek között Karácsony Gergely főpolgármester, aki azt mondta, neki olyan természetes, hogy a Pride-on jelen van, mint az, hogy két ember szereti egymást.
  • A Pride főszervezője végül felolvasott egy Novák Katalinnak címzett nyilatkozatot, amelyben arra kérik az államfőt, legyen mindenki köztársasági elnöke.

Vége az idei Pride felvonulásnak

Vége a hivatalos programnak, a Városligeti rét most átalakul piknikké, a szervezők egyikének korábbi tajékoztatása szerint hivatalosan nyolc óráig. Zene indul a színpadon, de egyúttal megkezdődik a levonulás is.

Így közvetítésünket is lezárjuk, köszönjük, hogy minket olvastak!

Pride-főszervező: Legyen Novák Katalin mindenki köztarsasági elnöke!

Radványi Viktória, a Budapest Pride főszervezője lefóliazva állt a színpadra, mondván,

ahol könyveket fóliaznak le, ott előbb-utóbb embereket fognak.

Mohos Márton / 24.hu

Radványi nagyon személyes hangvételű beszédet mondott, többek között arról beszélt, hogy a szülei nem fogadták el, és amikor 19 évesen elmondta az édesanyjanak, hogy lány a szerelme, akkor ő azt mondta neki:

Felköltöztél Budapestre, és kimosták az agyadat.

Ezt követően másfél évig nem beszéltek.

Radványi szerint a személyes történeteink úgy válnak politikaivá, hogy nem vákuumban élünk, hanem mindenkinek vannak szomszédai, barátai, járnak sportklubokba, munkahelyekre és így tovább.

Radványi végül egy politikai nyilatkozatot olvasott fel, amelyet Novák Katalin köztarsasági elnöknek címeztek, roma, LMBTQ, zsidó szervezetek és partnereik. Ebben arra kérik a köztársasági elnököt:

  • Ne részesítse elnöki kegyelemben szélsőjobboldali terrorszervezetek tagjait, akik erőszakos gyűlölet-bűncselekményeket követtek el sérülékeny kisebbségek csoportjaival szemben.
  • Ne írjon alá a jövőben olyan törvényeket, amelyek alkalmasak lehetnek sérülékeny kisebbségekkel szembeni gyűlöletkeltésre vagy bűnbakképzésre.
  • Az év minden egyes napján végezze jelentős felelőssége teljes tudatában a munkáját: az ilyen törvényeket küldje vizsgálatra az Alkotmánybíróság elé vagy megfontolásra az Országgyűlésnek, ahogyan azt jó példaként tette a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvény (panasztörvény) esetében.
  • Szólaljon fel a sérülékeny kisebbségek védelmében: legyen egy józan hang ebben az egyre erőszakosabb világban, álljon ki a hatalom nélküliek, a gyengék, az elesettek, a kiszolgáltatottak mellett.

Lang Györgyi lánya: Szivárványgyerekként itt vagyok, és itt is maradok!

Palugyai Sári színésznő szivárványcsaládban nőtt fel, vagyis szivárványgyerek. Beszédében azt mondta, csodálatos gyerekkora volt, nem kellett attól félnie, hogy a szülei nem fogadjak el olyannak, amilyen. Jó szülei voltak, amit az is igazol, hogy most itt áll – mondta.

Szivárványgyerekként tudatom Magyarországgal, hogy itt vagyok, és itt is maradok

– fogalmazott, hozzátéve, mindent meg fog tenni azért, hogy a szivárványcsaládokban felnövő gyerekeknek ne legyen olyan nehéz az élete, mint amilyen. Szerinte a nehézséget számukra nem a szülei szexuális orientációja okozza, hanem az, ahogy például ehhez az ország vezetői viszonyulnak.

Mohos Márton / 24.hu

Palugyai Sári Lang Györgyi lánya. Felolvasott édesanyja korábban, a Pride-on elmondott beszédéből.

Bedő Dávid: Büszkén vállaljuk az LMBTQ-közösséghez tartozásunkat

Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője, a Sokszínű Magyarországért képviselőcsoport elnöke azt mondta, nem akar olyan országban élni, ahol egy azonos nemű pár tagjai nem foghatják meg egymás kezét az utcán, ahol könyveket fóliaznak le, mert meleg szereplő van bennük, ahonnan elköltöznek az LMBTQ barátai, hogy külföldön normális életet tudjanak élni, és ahol nem lehet szivárvány színűre festeni egy padot anélkül, hogy „fasiszták” át ne festenék.

Mohos Márton / 24.hu

Magyarországon igenis vannak politikai pártok, és vannak politikusok, aki kiállnak az LMBTQ emberek mellett

– élrvelt a kormány szerinte gyűlöletkeltő propagandájával szemben. Az LMBTQ közösségek támogatasára létrejött képviselőcsoport megalkotott egy nyilatkozatot, amely keretet ad a pártok és civil szervezetek közös fellépésének – jelentette be a képviselő.

Az Uccu Alapítvány vezetője: Olyan országban élünk, ahol a rendszerszintű elnyomás mindennapos

Szénási Szilvia, az Uccu Alapítvány vezetője beszédében azt mondta, az élete része a kirekesztés megtapasztalása, amivel megtanult együtt élni. Azért dolgozik mégis ellene, mert nemcsak őt, hanem a gyerekeit is éri ez a kirekesztés.

Én hinni szeretnék abban, hogy erőt tudunk adni a közösségeinkben élő fiataloknak, hogy ne adják fel

– fogalmazott. Szerinte olyan országban élünk, ahol a kirekesztés és a rendszerszintű elnyomás mindennapos, jelen van azokkal szemben, akik nem illeszkednek bele az uralkodó elit elvárásaiba. Ennek mind a roma, mind az LMBTQ közösség részese.

Mohos Márton / 24.hu

Ezért van szükség azokra a közösségekre, amelyek támogatnak, amelyek közösen lépnek fel az egyenlőségért és a sokszínűségért. Az Uccu vezetője úgy fogalmazott:

Minden embernek joga van ahhoz, hogy boldog és szabad legyen. Éljen a sokszínűség!

Karácsony: A valóságot nem lehet lefóliázni

Nekem olyan természetes az, hogy itt vagyok veletek, mint az, hogy két ember szereti egymást

– mondta Karácsony Gergely főpolgármester. Ez az ország szerinte nem elég szabad, de nemcsak a felvonulóknak, másoknak sem. Mindannyiunk közös szabadsága nem leszalámizható – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, hogy „ahol az LMBTQ-emberek nem szabadok, ott senki sem szabad, ahol a roma emberek nem szabadok, ott senki sem szabad, ahol nem szabadok a diákok, ott senki sem szabad”.

Mohos Márton / 24.hu

Szerinte egy olyan korban élünk, amikor a „valóságot mindig le kell fóliázni”, és a gyűlölettel kell eltakarni, hogy milyen nehezen élnek az emberek ebben az országban – mondta, hozzátéve, hogy a valóságot nem lehet lefóliázni. A  Szerinte Budapestnek szigetnek kell lennie, a szabaság és a szolidaritás szigetének.

Ferenc pápat idézve azt mondta, Budapest a hidak városa. Ezek az hidak viszont szerinte nemcsak városrészeket, hanem embereket kötnek össze a szolidaritás erejével.

Steiner Kristóf fehér köntösben konferál

Steiner Kristóf fehér köpenyben áll a színpadon.

Mohos Márton / 24.hu

Azt rebesgetik, hogy idén is harmincötezren vonultak

– mondta. A konferanszié szerint addig nem lehet megállni, amígy valódi jogegyenlőség nincs.

Mohos Márton / 24.hu

Nagyon békés piknik

A Városligetben lassan letelepednek a fűbe a menet résztvevői. A környezet is felszabadítóan hat, de általában elmondható, hogy igazi piknikhangulat alakult ki.

Nagyon sok a fiatal ember, az átlagéletkor valószínűleg nem haladja meg sokkal a huszonötöt, középkorúakat, időseket pedig szinte alig látni.

Mohos Márton / 24.hu

Viszont nemzetközinek tűnik a rendezvény, abban az értelemben, hogy hallani sok idegen nyelvű beszélőt, és az etnikai sokféleség is reprezentált a tömegben. Ennek valószínűleg a nagy számú nemzetközi diakhoz is köze van, akik budapesti egyetemeken tanulnak.

Igen nagy számban vannak jelen a nagyobb multinacionális vállalatok szervezett munkavállalói delegációi is, ők céges utalásokat is ábrazoló egyenpólókat viselnek.

Ők mondanak beszédet a Pride záróeseményén

Visszaért a felvonulás a Hősök terére, és az eleje megérkezetta kiindulási helyszínre, ahol beszédek fognak elhangozni. Felszólal többek között:

  • Radványi Viktória, a Budapest Pride főszervezője,
  • Szénasi Szilvia, az Uccu Alapítvány roma aktivistája,
  • Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője,
  • Karácsony Gergely főpolgármester
  • és egy meglepetésfellépő is.
Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Ellentüntetők a Lövölde térnél

A Lövölde térnél, a Városligeti fasor bejáratánál sorakozott fel újabb néhány ellentüntető. Molinókkal is felszerelkezett, de a rendőrég kisbuszba részben kitakarta őket. A rendőrkordon mögött húsznal kevesebb ember ácsorog.

A menet a Felsőerdősoron halad tovább.

Lakossági ováció

A viszonylag szűkebb Király utcában összeszűkült a tömeg. A terézvarosi és erzsébetvárosi bérházak ablakából sokan integettek a vonulóknak, amit a menet résztvevői többször is nagy örömmel, üdvrivalgással, zászlólengetéssel konstatáltak.

Mohos Márton / 24.hu

Atrocitást eddig nem tapasztaltunk.

David Pressman ledobta a zakóját

A Király utcán láttuk viszont újra az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetét, immár ingujjra vetkőzve, elengedve a diplomáciai dress code hagyományos elvárásait.

David Pressman az amerikai külképviselet kifeszített molinója mögött vonul amerikai támogatók társaságában.

Nagyon kevés az ellentüntető

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Dózsa György úti akciójánál is tucatnál kevesebb ellentüntetőt lehetett látni, az Andrássy út mentén viszont egyet sem. Az Oktogonnál szintén nem lehetett találkozni velük.

Mohos Márton / 24.hu

A menet eleje bekanyarodik a Király utcába. Ellentüntetőkre még a Lövölde tér környékén lehet számítani előzetes, nem hivatalos jelzés szerint.

Az Oktogonnál a menet

Pár perccel ezelőtt hagytál el a menet vége a Hősök terét, de az eleje már el is érte az Oktogont. Ez jelzi valamennyire a menet nagyságát, de a tényleges létszamot nehéz becsülni belőle.

Mohos Márton / 24.hu

A szervezők öt óra utánra ígértek létszámadatokat. Ezeket a becsléseket azonban általában azért kicsit fölé szokták lőni.

Hatvannégy Vármegye: Mentális betegséggel küzdő emberek vonulgatnak

Kónya Dorka szóvivő nyitotta meg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom sajtótájékoztatóját a Dózsa György úton. Barcsa Turner Gábor, a mozgalom társelnöke azt mondta, a felvonulás Budapesten nem olyan mint Nyugat Európaban, mert ott „még több a szeméremsértes és a vallasgyalázás”.

Mentális betegséggel küzdő emberek vonulnak

– fogalmazott. Ezt önmagában problémának tekinti. A HVIM, a Betyársereg és a Magyar Ellenállas is folytat ellendemondtrációt a szombati felvonulás ellen.

Mohos Márton / 24.hu

Barcsa- Turner ellen egyébként közösseg elleni úszítas miatt elsőfokon a héten ítelet hoztak, de más eljarás is zajlik ellene. Korábban egy tanároknak szóló érzékenyítő foglalkozáson is megjelentek, azzal kapcsolatban szintén eljárás folyik ellene.

Kónyi-Kis Botond szerint tarsadalomromboló politikai lobbitevékenység zajlik. Ez nem egyetlen napba sűrűsödik, hanem egész évben folyik, és három csapásiranya van szerinte.

  • Az első a transzlobbi,
  • A másik a gyermekek érzékenyítése, ami szerintük a tudat befolyasolását jelenti,
  • harmadszor: a mélyállamiság kereteit teremtik meg sokszázmilliós külföldi tamogatásból olyan szervezetek, mint a Háttér Társaság.

Szerinte sok terület van, a magyar jogban, amit módosítani kell még, noha örülnek a „gyermekvédelmi törvény bevezetésének”.

A Hősök terén a menet

A menet éle elérte a Dózsa György utat. A tömeg karneváli hangulatban vonul a Szépművészeti Múzeum előtt a Hősök terén. Bal kéz felől a Dózsa György úton fekete molinót feszítettek ki

STOP LMBTQ Pedofília

– felirattal.

Mohos Márton / 24.hu

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom a molinó előtt sajtótájékoztatót is fog tartani.

Mohos Márton / 24.hu

David Pressman amerikai nagykövet a felvonulók között

David Pressman amerikai nagykövet számos diplomata kíséretében megjelent a Pride-felvonulás gyülekezőjén.

Mohos Márton / 24.hu

Pressman a tavalyi Pride idején még nem volt budapesti nagykövet, de a neve már akkor felmerült, mint az amerikai külképviselet lehetséges új vezetője. Akkor szélsőjobbldali ellentüntetők az ő nevével ellátott transzperenssel is tiltakoztak a Dunán a menet ellen, amely akkor a pesti rakparton haladt el.

Nem volt eseménytelen hetünk

Csak néhány történés emlékeztetőül az elmúlt pár napból:

  • 12 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot kapott a Líra a két fiú szerelméről szóló képregény miatt. A kormányhivatal vizsgálata megállapította, hogy „az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt”. A kormányhivatal kötelezte a vállalkozást a jogszerű forgalmazás biztosítására.
  • Ferencvárosban szerették volna múlt héten felavatni a főváros első szivárványos köztéri padját, azt azonban először fradi ultrák festették át, majd újra szivárványos lett, aztán újra zöld-fehér. Ezt követően jött a barna változat, majd a Mi Hazánk jóvoltából a piros-fehér-zöld festés, valamint a lefóliázás. Az egész országot, nem csak a festékboltok tulajdonosait lázban tartó, folytatásos kalandregény egyelőre szünetel, mivel pénteken elvitték a padot.
  • Hodász András laicizált katolikus pap Instagramon coming outolt, többek közt azt írta: „Kaptam egy üzenetet, hogy meleg vagyok-e. Gondolkodtam, hogy egyáltalán válaszoljak-e rá. Nehéz ezt megosztanom veletek, mert részben privát, de részben a közre is tartozik, az előéletem miatt. Tudjátok, hogy mindig próbáltam egyenes ember lenni, most is az leszek: igen.”

Valóban nincs semmi értelme? – kérdezte az egyik szervező

Nagyon sok ember gyülekezik indulás előtt a Városligetben a Vajdahunyad vára előtti füves területen.

A szervezők bejelentették, hogy hamarosan indul a menet. Csernus Ádám, a Budapest Pride egyik szervezője arról beszélt, sokaktól megkapta – munkatársaktól, családtagoktól is – hogy mi értelme az aktivizmusnak, úgysem változik semmi.

Mohos Márton / 24.hu

1997-ben az első Budapest Pride felvonuláson „néhany száz ember rohant végig” a menet útvonalán, mára a rendezvény elérte a harmincötezres létszámot, és számos partner csatlakozott hozzájuk – idézte fel Csernus Ádám.

A kérdésem a következő: tényleg nincs semmi értelme?

A fiatal férfi azt mondta, lehet, hogy nem az ő életében lesz azonos neműek házassága Magyarországon, de a jogfosztottsagok ellen akkor is fel kell lépni.

A Médiatanács szerint a Pride kampányfilmje 18 éven aluliaknak nem ajánlott

Csak a késő esti műsorsávban lehet társadalmi célú reklámként leadni a Pride-hónap kampányfilmjét, amelyben két lány megismerkedik, összeér a homlokuk, majd a Pride-felvonuláson kötnek ki a Médiatanács döntése értelmében. A hatóság szerint a film minősül társadalmi célú reklámnak, és a gyermekvédelminek nevezett homofóbtörvény értelmében veszélyes a kiskorúakra.

A döntésük értelmében ezért a kampányfilm tizennyolc éven aluliaknak nem ajánlott, és csak este tíz és hajnali öt óra között lehet lejátszani.

38 nagykövetség állt ki közösen a magyar LMBTQI+-közösség mellett

A Pride alkalmából közös nyilatkozatot adott ki 38 nagykövetség, amelyben teljes támogatásunkról biztosítják a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI+) közösség tagjait. Mint írták:

A sokszínűség megünneplése fontos módja annak, hogy előmozdítsuk az emberi jogok tiszteletben tartását. E téren a Budapest Pride a régió leghosszabb múltra visszatekintő rendezvénye. Szerepét kiemelten fontosnak tartjuk az egyenlő bánásmód és a társadalmi elfogadás előmozdításában minden LMBTQI+ személy felé, hozzájárulva egy nyitottabb, igazságosabb, befogadóbb és egyenlőbb társadalom megteremtéséhez.

A nyilatkozatot a következő nagykövetségek és kulturális intézetek írták alá: Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Kanada, Koszovó, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Új-Zéland, Ukrajna és Uruguay nagykövetségei, valamint a Flamand Kormány magyarországi Képviselete, British Council, Cervantes Intézet, Camões Intézet, Cseh Centrum, Észt Intézet, FinnAgora, Francia Intézet, Goethe Intézet, Osztrák Kulturális Fórum Budapest, Wallonie-Bruxelles International

Terheléses támadás érte a Pride honlapját

A felvonulás előtt nem sokkal terheléses (DDOS) támadás érte a Budapest Pride honlapját, a probléma elhárításán jelenleg is dolgoznak, írták Facebookon a szervezők. A fontos infókért érdemes a Facebook- és Instagram-oldalukat figyelni, tették hozzá.

Olvasói sztorik