Belföld

Soha többé nem szabadul az egykori rendőrgyilkos

Különös kegyetlenséggel ölt meg egy hajléktalant. Újra elítélték.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szerint a Soós-banda tagjaként korábban többek közt rendőr sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházra ítélt, jelenleg 64 éves férfi ellen újabb emberölése miatt 2021 májusában emeltek vádat. 12 évvel halála után ugyanis kiderült, gyilkosság áldozata lett az a hajléktalan férfi, akit összeégve találtak 2008-ban a Kútvölgyi Kórház melletti kiserdőben.

N. István a korábbi büntetéséből történt feltételes szabadságra bocsátás ideje alatt akkor hajléktalanként élt, a XII. kerületi kiserdőben együtt vacsorázott egy másik hajléktalan férfival. Konfliktus alakult ki köztük. Égésgyorsító folyadékkal leöntötte áldozatát, majd ruházatát meggyújtotta. A sértett testfelületének mintegy 92%-án súlyos égési sérüléseket szenvedett, hosszú perceken keresztül égett, majd röviddel a kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe.

Akkor nem indult büntetőeljárás, a bűncselekményről évekkel később a terhelt önfeljelentéséből szerzett tudomást a hatóság. A Fővárosi Törvényszék tavaly novemberben bűnösnek mondta ki különös kegyetlenséggel és különös visszaesőként elkövetett emberölés bűntettében. Életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, egyben a feltételes szabadságra bocsátásból kizárta. Az elsőfokú ítélet ellen ő és védője bizonyítottság hiányában felmentésért fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség annak elutasítását kezdeményezte, a Fővárosi Ítélőtábla szerdán kihirdetett ügydöntő határozatával az elsőfokú ítéletet érdemileg helybenhagyta, így az elkövető élete hátralévő részét büntetés-végrehajtási intézetben fogja tölteni.

Mint korábban írtuk, N. Istvánt jó harminc éve egyszer már életfogytiglanra ítélték egy rendőr és egy civil megöléséért, a Soós-banda másik két tagjával ellentétben azért nem végezték ki, mert még nem volt 20 éves a gyilkosságok idején, de később vádolták azzal is, hogy gyermekekkel erőszakoskodott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik