Belföld

A bűnös vagyon 60%-át, 3,1 milliárdot már visszaszerezték a rendőrök

police.hu
police.hu
Az eddig felderített legnagyobb pénzmosó bűnszervezetnél 92 helyen tartottak házkutatást.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon számolt arról, hol tart az eddig  felderített legnagyobb magyarországi pénzmosó bűnszervezet felszámolásának ügye. 2021 májusában került a nyomozók látókörébe a banda, amelyet egy Magyarországon élő, 48 éves, izraeli állampolgárságú férfi irányított.

Szervezőkön keresztül, strómanokkal alapítottak vagy vásároltak cégeket, amelyek nem végeztek valódi gazdasági tevékenységet, csak forint- és euróbankszámláikra volt szükség. A pénzmosásra alapított 153 cég 613 bankszámlájára a világ minden tájáról különféle, online elkövetett (jellemzően úgynevezett számlaváltós és kriptovaluta-befektetésekkel kapcsolatos) csalásokból származó pénzeket utaltak.

Az első rajtaütés tavaly május 9-én történt, a fővárosi rendőrök az Europol munkatársaival Budapesten és környékén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 24 helyszínen tartottak kutatást, majd a vagyonvisszaszerzési nyomozók október 25-én egyetlen nap alatt két luxusvillát, tíz belvárosi lakást, hat garázst és tárolót vettek zár alá. Az ingatlanok értéke megközelítette a 2,25 milliárd forintot. A nap végére több mint 15,6 millió forintot, 8000 eurót, 2500 amerikai dollárt, 58 mobiltelefont, 22 laptopot és egy luxusterepjárót foglaltak le. Három hete a nyomozók újabb, a bűncselekményekhez köthető vagyonelemeket biztosítottak. Közel 48 millió forintot és egy luxusterepjárót foglaltak le, valamint egy fővárosi lakást vettek zár alá.

A nyomozás jelenlegi adatai szerint csaknem 5,3 milliárd forintnak megfelelő devizáról derült ki, hogy 26 országban 267 sértettjétől származik. Az eljárásban 92 helyen tartottak kutatást, készpénzben 114 millió forintnak, bankszámlákon pedig 718 millió forintnak megfelelő összeget foglaltak le. Az eljárásban a zár alá vett ingatlanokkal és a lefoglalt vagyontárgyakkal együtt 3,1 milliárd forintot, tehát a bizonyítottan bűncselekményből származó pénz 59,5%-át szerezték vissza. A BRFK a sértetteknek eddig 380 ezer eurót és 148 ezer forintot adott vissza, a többi pénz jogosultjait folyamatosan vizsgálják.

Egyelőre 69 gyanúsított van, öt embert még elfogatóparancs alapján keresnek. A bűnszervezet tagjai közül négyen – beleértve azt a férfit, aki a nyomozás adatai szerint a vezetőjük volt –  letartóztatásban vannak, hárman pedig bűnügyi felügyelet alatt állnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik