Belföld

Bajnai Gordon: A nemzetbiztonsági szolgálatot alárendelték a fideszes hatalomgyárnak

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Június utolsó hetének elején hozták nyilvánosságra a Nemzeti Információs Központ (NIK) legfrissebb, minden előzőnél hosszabb jelentését a kormányt leváltani akaró ellenzéki összefogás 2022-es kampányáról, illetve annak finanszírozásáról. Az összefoglaló egyik legerősebb állítása egy meg nem erősített információ, miszerint a Datadat-csoport már a 2021-es ellenzéki előválasztást is befolyásolta – csak éppen az nem derül ki a dokumentumból, hogy miként és miért. (A jelentés egyik, a Karácsony-féle 99 Mozgalomra kitérő mellékszálával a hét második felében mi is részletesen foglalkoztunk.)

A héten történtekre reagált most Bajnai Gordon Facebook-oldalán, akit a jelentésben többször emlegetnek. Azt írja, a sejtetések ellenére a jelentésben bemutatott ügyletekben nem vett részt, azokról érdemi és közvetlen információi nincsenek. Hozzáteszi: egyetlen kisebbségi tulajdonrészen kívül a bemutatott szervezeteket sem nagyon ismeri belülről.

Szerinte a legfontosabb azt, hogy ezt a jelentést (és elődeit) „annak lássuk, aminek a megrendelői szánták: politikai propagandakiadványnak. Hiszen az anyagban szereplő, szándékoltam hamis állítások egyértelmű politikai célokat szolgálnak”. Ezzel szemben szerinte a tények azok, hogy az anyag nem állapít meg semmilyen jogsértést; megállapítja viszont, hogy a Datadat Professional Kft. a neki szerződés szerint kifizetett pénzeket teljes egészében elköltötte arra, amire a megbízása szólt.

Ezután felsorolja a szerinte hamis állításokat:

  • Szerinte hazugság, hogy már 2014 az akkori Együty párt bármilyen pénzügyi támogatást kapott volna a NED amerikai kormányzati szervezettől.
  • Szerinte az sem igaz, miszerint a Datadat manipulálta volna az ellenzéki előválasztást 2021-ben – ezt a Datadat vezetői már hét elején cáfolták: nem vettek részt a lebonyolításban, azt egy civil szervezet intézte.
  • Kitér arra is, hogy az egyik korábbi titkosszolgálati jelentés is „gyakorlatilag elismerte azt, hogy az Action for Democracy által az MMM egyesületnek folyósított támogatások a magyar jogszabályokkal összhangban történtek”.

Bajnai szerint „nehéz helyzetben van az ÁSZ, amikor a miniszterelnöki kabinetiroda parancsát végre akarja hajtani és az ellenzéki pártok pénzét a választások előtt elvonni, hiszen ezt jogilag semmivel nem tudja alátámasztani”. Hozzáteszi: szerinte akkor „a CÖF-nek vagy a Megafonnak ugyanilyen jogcímen nyújtott állami- és NER-oligarcha- támogatásokat is ugyanilyen módon duplázva kellene a Fidesztől elvonni”.

Szerinte „érdemeit messze meghaladóan” sokat emlegetik az ügyben, holott kilenc éve külföldön, a szakmájában dolgozik, Magyarországon csak hétvégén van. Úgy gondolja, ritkán szólal meg a belpolitikai nyilvánosságban, szerinte a Fidesz és a holdudvara a személyében kockázatot lát és kreált ügyekkel támadja, rendszeresen rágalmazza.

Posztja végén azt írja: Magyarország korábbi miniszterelnökeként személyesen és naponta tapasztalta a nemzetbiztonsági szolgálatok jelentőségét a magyar érdekek védelmében és érvényesítésében. „Ezen szervezetek hitelessége, pártpolitikán kívül- és felül tartása alapvető nemzeti értékünk és érdekünk kellene legyen. Szomorúan látom, hogy ezeket az alkotmányos és szakmai szempontokat az elmúlt néhány évben végképp alárendelték a fideszes hatalomgyárnak – ez sajnos valódi nemzetbiztonsági kockázat…”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik