Belföld

Máris szabadlábon az Ital Magyarország Kft. vezetője

police.hu
police.hu
A bíró nem tartotta indokoltnak a gyanúsítás szerint 600 milliós kárt okozó italforgalmazó vezetőinek letartóztatását.

A gyanúsítás fenntartása mellett szabadlábra helyezte csütörtökön a Pécsi Járásbíróság nyomozási bírója a csődbe ment Ital Magyarország (IMO) Kft. szerdán őrizetbe vett két korábbi vezetőjét, a 49 éves B. Gábor Andort, aki egyben az akasztói székhelyű, felszámolás alatt álló Bognár-Vin Kft.-ben is érdekelt volt, valamint a testvérét, B. Csabát.

A bíró indoklása szerint nem álltak fenn azok a különös okok, amelyek a két férfi előzetes letartoztatását vagy más kényszerintézkedést indokoltak volna, amit az ügyben nyomozó Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság többrendbeli csalás bűntette miatt kezdeményezett.

Az ítélet nem jogerős, a döntést az ügyészség megfellebbezte. A biztosítási intézkedéseket a lefoglalt ingó és ingatlan vagyonelemek vonatkozásában az eljáró bíró fenntartotta.

Amint arról a 24.hu elsőként beszámolt, az IMO Kft. a legnagyobb hazai borászatokat károsította meg jó ideje, hitegetés módszerével, mivel elszállította, értékesítette a boraikat, de nem fizetett időre, illetve csak egy részét teljesítette a kötelezettségeinek.

„A kereskedelemben mindig vannak kintlévőségek, ezt szinte minden borászat tudomásul vette, mert a gazdasági kapcsolat egy ideig működött, aztán egyszer csak átbillent az egész és a tartozások egyre nőttek” – vallotta egy alföldi borász az IMO Kft.-vel való üzleti kapcsolatukról. Egy másik borász pedig arról beszélt, hogy őt kifizették, mert nem volt hajlandó várni, és kezdeményezte a cégbíróságon a felszámolási eljárást.

Más borászatokkal viszont azt közölték, hogy minőségi kifogásai vannak az eladóknak a borokkal kapcsolatban, ezzel megint időt nyertek, mert egy ilyen ügy tisztázása közben nem lehet beadni a felszámolási kérelmet.

Az egyik megkárosított dél-balatoni borászatnak például azt állították, hogy egy lengyelországi kereskedelmi láncnak értékesítették a boraikat, de azért nem fizetnek, mert minőségi kifogásuk van, miközben kiderült, hogy a lengyel fél elégedett az áruval, sőt ki is fizette már az árut az IMO Kft.-nek.

Laposa Bence, a badacsonyi Laposa Birtok ügyvezetője kérdésünkre elmondta: a kereskedők megkerülhetetlenek a borászati ágazatban, egyrészt azért, mert nagyon sok áruházlánc bizonyos számú kereskedő céggel szeret dolgozni, és ebbe beletartozott az IMO Kft is. Másrészről a termelői oldal nagy része sem tudja megugrani azokat logisztikai feltételeket, amelyek szükségesek lennének egy saját értékesítési lánc működtetésére. „Tény: az IMO Kft. az első számú kereskedője volt a hazai piacnak jelentős költségű szervezetet építettek maguk köré elég gyorsan, így mi is kényszerpályára kerültünk. Bár régóta akadozva fizettek, nem rúghat bele az ember azonnal a kereskedőjébe” – mondta. Hozzátette, nem sok kárenyhítésre számít, de annak örül, hogy legalább nem halt el az ügy, amíg zajlik a nyomozás, addig van remény.

B. G. Andor ellen több feljelentés is született, melyeket egyesítettek. A károsultak nagy része borászati vállalkozás, borászati beszállító, de a cég ismertebb hazai sörfőzdéknek sem fizetett. A rendőrségi közlemény 34 károsultat tart számon, és mintegy 600 millió forintos kárértéket.

„Ez a szám a jéghegy csúcsa, mert a valódi nyomozás csak most kezdődik” mondta lapunknak Deák Péter, ügyvéd, a károsultak jogi képviselője, aki szakértői csapatával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a csődöt jelentett vállalkozások ellen nyomozás induljon. Elmondta: nyilvános adatokból követték a pénz útját, megvizsgálták a leadott mérlegeket, a kapcsolódó vállalkozásaikat, azok feltőkésítését, és azt állapították meg, hogy miközben további fizetési határidőket kértek a partnereiktől, a magán- és cégvagyon növekszik. Hozzátette: B.-ék egy egész céghálót működtettek, amelynek szálai még külföldre is átnyúlnak.

Lapunk korábban részletesen írt arról, hogy az Ital Magyarország Kft. B. Gábor Andor vezetésével dőlt be. A Bognár-Vin Kft.-ben a legnagyobb üzletrésze az apjának, B. Gábornak van, míg két másik fiának, Attilának és Csabának egyaránt 25,7 százalékos a tulajdonrésze. Az akasztói családi céget 1995-ben alapították, attól fogva egyik ügyvezetője B. G. Andor volt, de 2021 szeptemberében megszűnt a megbízása. A család a dolgozóknak azt kommunikálta, hogy B. Gábor Andor és a többi testvér között a viszony megromlott, ezért nem dolgoznak együtt. Csakhogy miközben az Ital Magyarország – amelynek tehát B. Gábor Andor volt a tulajdonos-ügyvezetője – akadozott a fizetéssel, a családi cég, a Bognár-Vin Kft. már 2021 novemberében megkeresett több pincészetet, hogy továbbvinné a borforgalmazást. Még szerződéstervezetet is küldött a borászok egy részének. Ilyen alapon pendítették meg a borászok, hogy nem egyszerű fizetési problémáról lehetett szó az IMO-nál, pénzkimenekítést, sőt csalárd csőd gyanúját is felvetették.

Arról is beszámoltunk, hogy a felszámolók gyors egymásutánban többször is eladásra kínálták a két bedőlt társaság vagyonát, így egy 40 millió forintra becsült Audit is árverésre bocsájtottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik