Belföld

Varga Judit egykori egyetemi évfolyamtársa lett Schadl György utódja a végrehajtóknál

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Április végén a börtönben ülő Schadl Györggyel együtt lemondott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöksége. A 2021 decemberében letartóztatott Schadl mellett távozott pozíciójából Lukács Tamás alelnök, Kovássy Szabolcs, elnökségi titkár valamint, Jeney Orsolya Pálma és Papp Gábor elnökségi tagok is. A HVG információi szerint egy hónappal a történtek után összeült az MBVK tisztújító közgyűlése, ami meg is választotta az új elnökséget.

A most megválaszott, szintén öttagú elnökségnek Kovássy Szabolcs és Papp Gábor személyében két olyan tagja is lett, akik tagjai voltak a nemrég lemondottnak is. Mellettük bekerült még a testületbe Ódor Gergely István és Kósa Zoárd, elnöknek pedig Lupkovics Beátát választották meg. Ő az életrajza szerint Varga Judit igazságügyi miniszternek volt korábban az egyetemi évfolyamtársa.

Az Igazságügyi Minisztérium visszautasít minden vádat

Cikkünk megjelenése után nem sokkal megérkezett az Igazságügyi Minisztérium reakciója az általunk leírtakra, amelyet változtatás nélkül közlünk:

„Az Igazságügyi Minisztérium visszautasítja a napokban megjelent hamis és megtévesztő utalásokat és összefüggéseket sejtető újságcímeket, valamint a Hadházy-féle kamulevél tartalmát. Továbbá érdemes leszögezni, hogy közel 400-an diplomáztak 2004-ben a Miskolci Egyetem jogi karán.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar felügyelete 2021 októbere óta a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához tartozik. Az Igazságügyi Minisztériumnak sem jogköre, sem ráhatása nincs a Kar tisztújítására. A Kar rendkívüli közgyűlését az SZTFH elnöke hívta össze április 27-én, aki a mai rendkívüli tisztújító közgyűlésen zéró toleranciát hirdetett a szabályszegő végrehajtókkal szemben. Az Igazságügyi Minisztérium üdvözli a bejelentést.”

Az új elnökségi tagok közül Kósa Zoárd a legifjabb végrehajtó. A 33 éves elnökségi tag nem egészen egy éve alapította meg végrehajtói irodáját Balassagyarmaton. Őt fél évvel azután nevezték ki, hogy Schadl György korábbi elnököt letartóztatták a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér felé.

A vád alá került volt elnök utódja, Lupkovics Beáta szintén újoncnak mondható a végrehajtók közt. Tavaly május végén alapította meg irodáját Miskolcon. Róla tudható, hogy 1979-ben született Miskolcon. 2004-ben a Miskolci Egyetemen jogászként doktorált, itt voltak évfolyamtársak Varga Judit igazságügyi miniszterrel. Lupkovics 2004-től a szikszói polgármesteri hivatal gyámügyi ügyintézőjeként dolgozott, majd 2007-ben közigazgatási osztály vezetőjévé nevezték ki. 2010-ben a megyei közigazgatási hivatal hivatalvezetője lett, majd jogutódlással 2011-től 2013-ig a megyei kormányhivatal hivatalvezetői tisztségét töltötte be, majd járási hivatalvezető lett.

Az új elnöknek van feltehetően végrehajtóként a legjobb fizetése. Lupkovics Beáta frissen leadott pénzügyi beszámolója szerint tavaly – mindössze fél éve alatt – 50 millió forint folyt be a végrehajtói irodájába, amiből 13 millió forint tiszta hasznot realizált, vagyis több mint kétmillió forintot keresett havonta. Új tagja az elnökségnek Ódor Gergely István veszprémi végrehajtó is. Ő 2017-ben alapította irodáját bár a tavalyi adatok esetében még nem ismertek, előtte több mint 80 millió forint profitot tett zsebre végrehajtói kinevezése óta.

Kovássy Szabolcs és Papp Gábor voltak azok a végrehajtók, akik már tagjai voltak az előző, lemondott elnökségnek is. Kovássy 2016-ban alapította végrehajtói irodáját Komáromban. Azóta több mint 280 millió forintot tiszta profitot keresett a végrehajtással. Nála is régebbi motoros Papp Gábor, aki 2012 óta végrehajtó Hódmezővásárhelyen. Bár a tavalyi pénzügyi adatok az ő esetében sem ismertek egyelőre, az azt megelőző öt évben ő 150 millió forintot keresett végrehajtóként.

Az új elnökségbe ők öten jelentkeztek – ez a minimális létszám –, a neveiket tartalmazó lista már a múlt héten kiszivárgott. A HVG szerint bár a nevekről titkosan szavaztak, helyszíni információk szerint mind az öten nagyjából 158-160 „igen” voksot kaptak a 170 összegyűlt végrahajtótól.

„A végrehajtói szakmának egy tisztulási folyamaton kell átesnie”

A tisztújító közgyűlésen felszólalt Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke, aki beszédében igyekezett a megjelentek lelkiismeretére is hatni.
Biró emlékeztette a kar tagjait arra, hogy a Hatóság jogszerű, szakszerű és empatikus tevékenységet vár el a végrehajtóktól, egyben zéró toleranciát hirdet a szabályszegésekkel szemben. Kijelentette, hogy a végrehajtói szakmának egy tisztulási folyamaton kell átesnie, ezt fogja szolgálni az is, hogy 2023. január 1. óta csak jogi diplomával rendelkező végrehajtó láthat el szolgálatot. Az idei évtől továbbá megszűnt a határozatlan időre szóló kinevezés rendszere és egységesen minden megbízatás 7 évre szól.
Mint Biró mondta, a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítása kötelező kétévenként teljesítendő szakmai továbbképzést vezet be a végrehajtók számára, és minden év január 31-ig éves írásbeli beszámolási kötelezettséget ír elő. Továbbá a pénzkezeléssel összefüggésben megállapított kötelezettségszegés esetén a bíróság köteles a végrehajtót pénzfizetésre kötelezni.

A végrahajtók egykori elnökét, Schadl Györgyöt teljes hírzárlat mellett tartóztatták le 2021 decemberében. Nem sokkal később Polt Péter legfőbb ügyész hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére, mivel a gyanú szerint Völner és Schadl korrupciós kapacsolatot alakított ki. Völner az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára volt, 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben. A héten Völner  vallomást tett a bíróságon, ahol azt állította, hogy csak segítőkész volt, és ezt próbálják most a terhére róni. A volt államtitkár Varga Judit üzeneteit is bizonyítékként adta be a bíróságra.

Kapcsolódó
Varga Judit üzeneteit és Bayer Zsolt szívességkérését is bizonyítékként adta be a bíróságra Völner Pál
A volt államtitkár vallomást tett a bíróságon. Szerinte csak segítőkész volt, és most ezt próbálják a terhére róni. Korábban azt mondta, olyanokat tud, hogy egy-két embernek meginoghat a széke, de ilyet még nem mondott. Varga Judit minisztert is beidéztetné, aki szerinte részt vett Schadl Györggyel közös megbeszélésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik