Belföld

Nem lesz nagy izgalom: megvan a Fidesz négy jelöltje a négy alkotmánybírói helyre

MTI
MTI

Lomnici Zoltán egykori főbírót és Patyi András korábbi NVB-elnököt is alkotmánybírónak jelöli a négy, szeptembertől megüresedő helyre a Fidesz–KDNP, írja a hvg.hu.

A testületben szeptember elsejével négy hely üresedik meg, miután a 2011-ben megválasztott Dienes-Oehm Egon, Pokol Béla, Szalay Péter és Szívós Mária mandátuma lejár. Az új jelölteket pénteken hallgatja meg a parlamenti igazságügyi bizottsága. A négy helyre a Fidesz–KDNP az alábbi négy jelöltre tett hivatalosan is javaslatot:

  • Haszonicsné Ádám Mária,
  • Varga Réka,
  • Lomnici Zoltán
  • és Patyi András.

Patyi András, a Kúria jelenleg elnökhelyettesének neve a jelölti listán nem okoz meglepetést: tavaly ősz óta számítani lehetett rá, hogy ő lesz a kormánypártok egyik jelöltje. Patyit a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új campusának bejárásakor Orbán Viktor a kamerák előtt titulálta „bírságbajnoknak”, miután a Nemzeti Választási Bizottság elnökeként a 2018-as választási kampányban megbírságolta a miniszterelnököt, amiért a kisbéri óvodában kampányolt. Patyi megszeppenve szabadkozott.

Lomnici Zoltán 2002–2009 között, tehát még a baloldali kormányok idején volt a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Lomnici 2010-től az akkor megalakult Emberi Méltóság Tanácsa nevű nemzetközi civil szervezet elnöke lett, fia a Békemeneteket szervező CÖF-CÖKA oszlopos tagja, kormánypárti sajtótermékek rendszeres szakértője.

A kormánypártok által harmadikként alkotmánybírónak jelölt Haszonicsné Ádám Mária Tarlós István főpolgármestersége idején a Főpolgármesteri Hivatal aljegyzőjeként dolgozott, később a Fővárosi Kormányhivatal főigazgatója volt, Áder János köztársasági elnökké választása után az államfői hivatalt vezette tíz éven át.

Varga Réka a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának dékánja, korábban az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalánál volt főtitkár, nemzetközi jogi főtanácsadó az Igazságügyi Minisztériumban, előzőleg főosztályvezető a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Mivel az alkotmánybírók megválasztásához a parlamenti képviselők kétharmadának szavazata szükséges, ezzel pedig a fenti négy jelöltet támogató Fidesz–KDNP rendelkezik, a négy új tag személye borítékolható. Az ellenzéki pártok nem is fárasztották magukat a jelöltállítással, egyedül a Momentum jelölt, Bárándy Gergely egykori MSZP-s politikust, aki a Medgyessy-kormány igazságügyi miniszterének, Bárándy Péternek a fia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik