Belföld

Az alkotmánybírák újra kikosarazták Iványi Gáborékat

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Újra visszautasították a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alkotmányjogi panaszát.

Iványi Gábor Magyarországi Evangéliumi Testvérközössége (MET) ismét kifogásolta, hogy a Kúria jóváhagyásával elesett az igényelt állami támogatástól, ami szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények fenntartójaként járna neki.

Az Alkotmánybíróság (Ab) döntésében hosszan ismerteti a MET kálváriáját, amely végén tavaly ősszel bejegyzett egyház lett, de nem kapta vissza korábbi, bevett egyházi státuszát. Ahhoz a közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást kellene kötni vele, ám Iványi Gábor szerint a korábbi alkotmánybírósági döntés dacára ezt kormány figyelmen kívül hagyja. Az Ab szerint már maga az alkotmányjogi panasz sem felelt meg mindenben a törvényi követelményeknek, mert valójában nem a MET, hanem az intézményei (a feladatellátás kezdezményezettjei) Alaptörvényben biztosított jogát érhette a sérelem, amikor a Magyar Államkincstár elutasította a 2020. szeptember 1-jétől december 31-ig terjedő időszakra vonatkozó pénz kifizetését, amit a bíróság jóváhagyott.

Az Alkotmánybíróság szerint ráadásul az alkotmányjogi panasz valójában nem a bírói, hanem a jogalkotó döntésére vonatkozik.

Önmagában az, hogy az indítványozó az egyébként részletesen megindokolt, jogi érvekkel alátámasztott bírósági döntés érvelését tévesnek tartja, nem alkotmányossági kérdés.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik