Belföld

Újabb 130 millió forintot tartott vissza az állam Iványi Gáboréktól

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A NAV által engedélyezett halasztás ellenére ma újabb 130 millió forintot tartott vissza a magyar állam az intézményeink működtetése után járó normatívákból, így jelenleg nem tudunk teljes fizetést biztosítani a több mint ezer munkatársunknak – írja közleményében a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke. Iványi Gábor azt is hangsúlyozza, hogy pénzügyi nehézségeink miatt a legszegényebb társadalmi réteghez tartozó húszezer ellátottunk megsegítése is bizonytalanná vált.

A közleményben még az szerepel, hogy a „Belügyminisztérium (Pintér Sándor miniszter, Maruzsa Zoltán és Fülöp Attila államtitkárok) elzárkózása ellenére, a NAV-nál sikerült elérni, hogy intézményeink többségével kapcsolatban engedélyezze a köztartozások beszedése érdekében indított végrehajtási eljárások felfüggesztését. Ez azt jelenti, hogy miniszteri engedély hiányában is hozzájutunk a normatíva egy részéhez.”

Mai napon, június 9-én, azaz a bérek kifizetésére vonatkozó törvényi határidő utolsó napján vált nyilvánvalóvá ugyanakkor, hogy az oktatási és szociális intézményeinket június hónapban megillető normatívákból a kormányzat több mint 130 millió forintot visszatartott. Ebből több, mint 23 millió forintot a NAV által engedélyezett végrehajtás felfüggesztés ellenére vontak le, ezért annak visszaszerzése érdekében megtettük a szükséges intézkedéseket. Sajnos a levonások után fennmaradó, jelenleg rendelkezésünkre álló összeg nem elegendő munkatársaink bérének maradéktalan kifizetéséhez, ezért a mai napon mindenkinek csak a bér egy részét tudtuk kifizetni.

„Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület számára 2022-ben felajánlott 1 százalékok tették lehetővé, hogy súlyos nehézségeink ellenére a korábbi hónapokban minden bért ki tudtunk fizetni, annak ellenére, hogy az elmúlt évben összesen több mint 800 millió forintot vontak le a normatívákból” – írja Iványi. Hozzáteszi: „nehézségeinkre végleges megoldást kizárólag a jogellenesen megvont egyházi státuszunk helyreállítása jelenthet. Jelenlegi státuszunk (az egyházi törvény szerinti bejegyzett egyház) véglegesítése sem történt még meg, mivel ezt a magyar állam, ezúttal az ügyészségen keresztül igyekszik nyilvánvalóan minden alapot nélkülöző hivatkozásokkal megakadályozni.”

Eközben a MET pert készül indítani azzal a céllal, hogy a magyar állam megtérítse részükre az egyház technikai számának jogtalan elvételéből adódó jelentős összeget.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik