Belföld

Koncz Zsófia szerint a kormánynak semmi köze a recski bányanyitáshoz

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A katasztrófahelyzet miatt kérdezett belügyminiszter helyett Koncz Zsófia államtitkár hárította el ezzel Kanász-Nagy Máté kérdését.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter bízta meg ezzel, Koncz Zsófia államtitkár pedig újra arra hívta fel az LMP-politikus figyelmét, hogy

a bányanyitással kapcsolatos bányafelügyeleti hatósági eljárások függetlenek,

a kormány hatósági eljárásokba nem avatkozik be.

Az ügyben önálló szabályozó szervként a Szabályozott Tevékenységek Hatósága jár el. A szigorú bányászati jogszabályi előírások betartását szintén a Szabályozott Tevékenységek Hatósága végzi.

Mindössze ennyi az energiaügyi államtitkár válasza.

Kanász-Nagy Máté ugyanakkor kifejezetten a belügyminisztertől kért tájékoztatást. Érvelése szerint az ügyben

  • eddig az energetikai tárcától nem kapott érdemi válaszokat,
  • Recsken a bányanyitás immár katasztrófavédelmi ügy lett.

A politikus még az első sárlavina után nyújtotta be kérdését (azt a  napokban újabb követte). Szerinte a bánya komoly egészségügyi, környezeti károkat okozhat, mivel semmi nem zár ki hasonló viharokat. Pintér Sándortól azt akarta megtudni, vizsgálják-e, hogy recski bányának köze van-e a katasztrófavédelmi helyzethez.

  • Várható-e átfogó vizsgálat a bányanyitás ügyében az Ön által vezetett minisztérium részéről?
  • Vizsgálják-e a bányanyitás műszaki engedélyeztetésének ügyét, az eljárás során felmerült adminisztratív és szakmai részleteket, kérdéseket?
  • Megkeresik-e az illetékes bányakapitányságot, hogy közvetlen vizsgálatnak rendeljék alá a bányamunkálatokat?

Frissítünk!

Kanász-Nagy Máté újra Pintért kérdezi

A belügyminisztertől ezúttal arra vár választ, mikor várható döntés a recski vihar-, és bányakárosultak kormányzati támogatása ügyében, amit a fideszes Horváth László képviselő Facebook-oldalán megígért. Az LMP politikusa sajnálja, hogy a recski bányanyitással kapcsolatos visszásságok feltárásáról, a katasztrófavédelmi helyzet vizsgálatáról nem kapott választ az illetékes Belügyminisztériumtól.

Megdöbbentőnek nevezi, hogy Koncz Zsófia szerint a kormánynak semmi köze a bányanyitáshoz, ám mivel katasztrófavédelmi helyzetről van szó, újfent megkísérli Pintér Sándort megkérdezni arról: vizsgálják-e, hogy ahhoz a recski bányamunkálatoknak milyen köze van. Mivel a közvélemény a körzet parlamenti képviselője által ígért kormányzati döntésről nem rendelkezik információval arról is tájékoztatást kér, a károsultak pontosan milyen mértékű, formájú támogatásra számíthatnak.

A Heves megyei településen a helyiek tiltakozása ellenére nyitottak bányát. Nagy Sándor polgármester korábban a 24.hu-nak megerősítette, a bánya területéről zúdult le az iszap. A Koncz Zsófia által emlegetett Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága lapunkkal csak annyit közölt, hogy a

recski eset feltárására az országos bányakapitány azonnali vizsgálatot rendelt el, melynek lezárultáig további információt nem tudunk megosztani.

 

Kapcsolódó
„Bányát nyitni házak közt? Megőrült valaki? Addig fognak lövöldözni, amíg ránk nem dől a hegy”
Szélsőséges indulatok dúlnak Recsken, ahol a lakóházak közelében készítik elő az új kőbányát. Mer-e ugrálni a polgármester, ha a másik oldalon kormányzati hátszéllel érkező vállalkozót lát? Számítanak-e a helyiek? Riport a Mátrából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik