Belföld

Újabb sárlavina pusztított Recsken

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Újra sárlavina pusztított a Heves megyei Recsken – hangzott el az RTL Híradójában. A pénteki vihar és a szombati eső a szomszédos bányából hordta a sarat az egyik utcába és az udvarokba. A lakók egy része a korábbi sárlavina után saját felelősségre visszaköltözött, de sokan most már nem akartak visszamenni a házukba.

Június 8-án a hatalmas esőzés után is iszap öntötte el Recsken a Hunyadi sor utolsó szakaszának mintegy húsz lakóingatlanát. A történtekről helyszíni riportban számoltunk be. A katasztrófavédelem akkor körülbelül 50–60 ember kiköltöztetését is elrendelte. Nagy Sándor, a falu polgármestere megerősítette a 24.hu-nak, hogy a bánya területéről származott az iszap, amely a nagy esőzés hatására, a házak fölött húzódó védőfal elmosásából keletkezett.

A bányacég, az Andezit-Bau Kft. egyébként Nagy István, valamint a fideszes Kósa Lajos barátjaként elhíresült Fiák István tulajdona. A kft. a helyiek elmondása szerint 100 ezer forintos gyorssegélyt osztott ki családonként a június eleji káresemény után.

Állami vizsgálat is indult a recski kőbányánál történtek miatt – tájékoztatta a 24.hu-t a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH). Az állami szerv szűkszavú válaszában közölte: a „recski eset feltárására az országos bányakapitány azonnali vizsgálatot rendelt el, melynek lezárultáig további0 információt nem tudunk megosztani.” Hozzátették: a bányavállalkozó összefoglaló jelentést küldött a bányafelügyeletnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik