Belföld

Ötmillióval húztak le egy lakást venni akaró házaspárt, egyikük Pintér Sándor kollégájának adta ki magát

Vádat emelt a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség azzal az 51 éves férfival szemben, aki Pintér Sándor belügyminiszter munkatársának adta ki magát, és milliókkal lehúzott egy házaspárt a cinkostársaival, akik lakást akartak venni a belvárosban.

A csalók valótlanul azt állították, hogy egyikük magas rangú rendőr, aki a belügyminisztériumi kapcsolati révén segíteni tud az ügylet lebonyolításában.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a csalást kitervelő 51 éves férfi 2019 őszén szerzett tudomást arról, hogy egy általa ismert házaspár meg akar venni egy budapesti ingatlant, ami azonban az Izraelben élő, külföldi tulajdonosok miatt nehézségekbe ütközött.

A férfi elhatározta, hogy kihasználja a helyzetet és csalással fogja megszerezni a pár pénzét. A tervébe bevonta a 48 éves társát, akit rábeszélt arra, hogy  egy izraeli származású, izraeli kapcsolatokkal rendelkező, magas rangú rendőrnek adja ki magát a sértettek előtt, s ajánlja fel nekik a közreműködését az adásvétel lebonyolításában. A terv az volt, hogy a színlelt ügyintézés során felmerülő állítólagos költségekre hivatkozva, pénzt csalnak ki a házaspártól.

A csalást kitervelő férfi nem sokkal később bemutatta a bűntársát a házaspárnak, aki a találkozó során elhitette a párral, hogy közvetlenül a belügyminiszter mellett dolgozik. Továbbá azt is, hogy kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezik és ennek révén, hatékonyan közre tud működni az adásvétel lebonyolításában.

A magát rendőrnek kiadó férfi a későbbiekben felvette a kapcsolatot a párral és azt állította, hogy az ügyintézés kapcsán többször járt Izraelben, és sikerült is megállapodnia az ingatlan tulajdonosaival, amelynek eredményeként a saját nevére már meg is vette az ingatlant. A hitelesség látszata érdekében hamis angol, magyar és héber nyelvű iratokat – szerződést, meghatalmazást és egyéb okiratot – is mutattak a párnak, amelyeket egy harmadik társuk készített.

A csalásban közreműködött még további két társuk is, akik – a jogtalan haszonból való részesedés érdekében – a házaspárral történő egyeztetések, illetőleg a pénzátvételek helyszínére szállították a csalást kivitelező két férfit.

A vádlottak összesen ötmilliót csaltak ki a házaspártól,  amit ezután szétosztottak egymás között. Az 51 éves férfi korábban egy másik férfit is becsapott. Neki külföldi munkavállaláshoz szükséges okiratok beszerzését ígérte, és 350 ezret húzott le tőle. A vádlottnak ténylegesen nem állt szándékában segíteni, célja ebben az esetben is kizárólag a pénz jogtalan megszerzése volt.

Az ügyészség folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat az öt személy ellen, de az 51 éves férfinak csalás miatt is felelnie kell. A csalást kitervelő férfire letöltendő börtönbüntetés, társara pedig felfüggesztettet, valamint pénzbüntetést és vagyonelkobzást kértek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik