Belföld

Rendőröknek adják ki magukat az új módszerrel próbálkozó banki csalók

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Újabb módszerrel próbálkoznak a bankkártyaadatok megszerzésére specializálódott csalók: odáig merészkednek, hogy magukat a rendőrség munkatársainak kiadva tévesztik meg a gyanútlan áldozatokat

– olvasható a Nemzeti Védelmi Szolgálat szombati Facebook-bejegyzésében.

Mint írják, néhány napja tett bejelentést egy állampolgár, mert ismeretlenek több millió forintot emeltek le a bankszámlájáról. Az egyik elkövető rendőrként bemutatkozva a sértettet arról tájékoztatta, hogy feltörték a számláját. Az ijedt áldozat a csaló kérdésére elmondta, hogy melyik banknál vezeti azt, utána a banda másik tagja már ennek a banknak a nevében hívta fel az „ügyfelet”. A bűnözők rávették, hogy telepítse telefonjára az Anydesk nevű programot, amihez még segítséget is nyújtottak, majd elkérték az sms-ben kapott kódokat. Ezzel már könnyen hozzáférhettek a bankszámlához, amiről átutalásokat indítottak, sőt, megpróbálták a számlán lévő teljes összeget leemelni.A Nemzeti Védelmi Szolgálat erre azonnal reagált. Mint írják, az NVSZ speciális kiberfelderítési egysége korábban már sikeresen együttműködött a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal. Ennek eredményeként információink alapján Győrben fogták el azt a három külföldi férfit, akik a sértettek banki adatait megszerezték, majd jelentős összegeket emeltek le a számlájukról.

Az NVSZ szerint a banki csalók új módszere mindenkit fokozott óvatosságra int, ezért azt javasolják:

  • Legyen gyanús mindenki számára, ha a rendőrség nevében telefonon felhívják, és a bankszámlájának feltörésére hivatkozva banki adatairól kérnek információkat!
  • Fontos tudni azt is, hogy a bankok soha nem fogják azt kérni, hogy a saját hivatalos alkalmazásuk mellé bárki egy külön alkalmazást is letöltsön a telefonjára!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik