Belföld

Schadl György kérésére bizalmasa külön vezette, mennyit fizetett ki Völner Pálnak

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Ismét az ügyészség legfontosabb tanúja állt bíróság elé a Völner–Schadl-ügyben. A végrehajtók volt elnökének bizalmasa könyvelte Schadl pénzügyeit, ezúttal a nyilvántartásait elemezték. F. Vivien feltárta, kiknek fizetett a főnöke – köztük volt a Fidesz egykori államtitkára, akit V. P. monogrammal jelöltek, és aki rendszeresen több millió forintot kapott. Ugyanakkor ezúttal kevésbé volt magabiztos a koronatanú. Az ügy tárgyalása októberben folytatódik, amikor Süli János volt minisztert is meghallgatják tanúként.

Csütörtökön másodjára is vallomást tett a Fővárosi Törvényszéken Schadl György egykori bizalmasa, aki tíz éven át dolgozott a végrehajtói kar nemrég lemondott elnöke mellett. F. Vivien volt az, akit a vádirat szerint a többi közt a pénzmozgások – köztük a kenőpénz-kifizetések – dokumentálásával bízott meg főnöke. A Schadl és Völner Pál volt igazságügyi államtitkár főszereplésével zajló büntetőperben kedden kezdődött az ügy koronatanújának meghallgatása, védett módon, távmeghallgatás útján.

Az ügyészséggel vádalkut kötött F. Vivien akkor elmondta, több körülményből is tudta, hogy Schadl pénzeket fizet ki Völner Pálnak. Egyebek mellett

  • több alkalommal kérte Schadl, hogy F. Vivien készítsen össze pénzt, és nevén nevezte, hogy Völnernek viszi azt.
  • Ha nem emlékezett Schadl, hogy mikor vitt pénzt utoljára Völnernek, akkor a papíralapú naptárát lapozták vissza, és keresték meg azokat a bejegyzéseket, amelyekhez annyi volt írva, hogy Völner.
  • Előfordult olyan, hogy Paliként emlegette Völnert Schadl, ilyenkor a koronatanú visszakérdezett, hogy Völnerről van-e szó, nem egy „akármilyen Paliról”.
  • Továbbá F. Vivien végrehajtóvá kinevezett ismerősétől, Sz. Balázs végrehajtótól az irodája osztalékának 50 százalékát kérte vissza Schadl, esetében elhangzott, hogy Völner Pálnak kell fizetnie a pénzből.

A vádak szerint Schadl majdnem egymilliárd forint illegális jövedelemre tett szert a Völner Pállal kialakított korrupciós kapcsolata révén. Az összeget az ő kérésére kinevezett önálló bírósági végrehajtóktól kapta vissza, miközben jogtalan előnyként, lényegében fizetésként – legalább 83 millió forintot – adott át a befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorló volt fideszes államtitkárnak.

A Szerző felvétele Völner Pál a bíróságon.

A koronatanú szerepe azért fontos, mert e pénzek útját dokumentálta, ugyanis az ügyészség szerint a Schadl irodájában található páncélszekrényben tartott készpénz kezelésével, illetve az onnan kivett és betett összegek dokumentálásával bízták őt meg. Schadl bizalmasa a vád szerint teljes mértékig tisztában volt azzal, hogy a végrehajtók volt elnöke legális bevételei mellett rendszeresen jut törvénytelen, korrupciós cselekményekből származó pénzekhez, illetve maga is fizet hivatalos személyeknek nagyobb összegű kenőpénzt.

A vád szerint ezeket a pénzeket vagy személyesen Schadl, vagy a sofőrje vitte el a megadott helyre, miközben a pénzmozgásokat a pénzügyes munkatárs könyvelte. Az összegeket két helyen, a Házipénztár és az EgyenlegMoncsi elnevezésű Excel-táblázatban is nyilvántartották, amihez Schadl sofőrjének és egy másik munkatársának is volt hozzáférése. F. Vivien arról is beszélt, hogy ő maga is találkozott Völner Pállal néhányszor, de ezt nem nevezné ismeretségnek. Mint mondta, Völner többször is bent járt – legalább egy-két alkalommal – Schadl budaörsi végrehajtói irodájában.

A csütörtöki tárgyaláson felolvasták F. Vivien nyomozati vallomásait, és azokat a 2018-ban létrehozott táblázatokat elemezték, amelyekben a tanú Schadl irodájában vezette a kimenő és bejövő pénzeket. Elmondta:

A V. P. monogram Völner Pál jelölte. 

Állítása szerint a  táblázatban „vp” jelzéssel szereplő,

  • 2018. augusztus 13-án kifizetett 2,5 millió forintot,
  • a 2018. május 22-én kifizetett 5 millió forintot,
  • a 2018. december 5-én kifizetett 2,5 millió forintot,
  • a 2019. november 20-án kifizetett 2 millió forintot,
  • a 2020. február 12-én kifizetett 5 millió forintot,
  • valamint például a 2020. december 13-án kifizetett 3 millió forintot

a Fidesz volt államtitkárának adták át. Mint mondta, ezeket Schadl utasításai alapján rögzítette, aki vagy nevén nevezte Völner Pált, vagy „Palinak” vagy „barátunknak” hívta a volt kormánypárti politikust.

Emlékezetes, hogy a V. P. rövidítésről szólva Schadl György már korábban ellentmondásba került saját magával. Az előkészítő ülésen ugyanis még azt mondta, hogy V. P. az nem Völner Pál, de az igaz, hogy ő adott át pénzt egy V. P. monogramú személynek, de az a harmadrendű vádlott ismerőse és nem a Fidesz politikusa volt. Ehhez képest a tárgyalás során tett vallomásában a V. P. rövidítést már nem monogramnak mondta Schadl, hanem egy bizonyos pályázat, a „vizes projekt” rövidítéseként említette.

Ugyanakkor a koronatanú nem volt magabiztos elsősorban a megvádolt és bűnösségét beismert végrehajtók nevéhez könyvelt összegeket illetően. Mint mondta, a végrehajtóktól beszedett és nekik fizetésként kifizetett összegeket, illetve a monogramjukat szerinte Schadl sofőrje könyvelhette. Gyakran hangzott el a részérél az, hogy „szerinte”, „azt gondolja”, „úgy véli”. Erre rá is mutatott Schadl védője, Morvai Attila, aki szerint nem a tanú véleménye vagy benyomásai tartoznak a bíróságra, hanem a tények.

F. Vivien arról viszont magabiztosan beszélt, hogy főnöke, Schadl György kérte meg arra: egy külön nyilvántartást vezessen arról, mekkora összegeket fizetett ki Völner Pálnak. Ezt a táblázatot nevezte el EgyenlegMoncsinak.

Illetve azt, hogy mekkora összegeket kapott Sz. Balázs végrehajtótól. A táblázatban szerepel P. B. monogram is, ami a koronatanú szerint a végrehajtói kar már beismerést tett és elítélt hivatalvezetőjét jelölte. P. Béla többek szerint is rossz viszonyt ápolt Schadl Györggyel. De F. Vivien szerint kifejezetten a főnöke kérte meg, hogy ezt az összeget bevezesse a nyilvántartásba. Azt ezúttal is elmondta, hogy a pénzátadásokat nem látta, de a kapott utasítások és információk alapján állítja, hogy Schadl fizetett Völnernek.

Azt az egy nyomorult észrevételemet megtehetném?

– tette fel a kérdést a bírónak Schadl György az elhangzottak alapján. Miután a végrehajtók bilincsbe vert volt elnöke is szót kapott, több ellentmondásra is felhívta a figyelmet. Felolvasta F. Vivien utolsó nyomozati vallomásának egyes részleteit, amikor például a Völnernek vitt pénzekről azt állította, hogy azt úgy kellett könyvelni, hogy „Gyuri”. Miközben immár azt állítja, hogy a V. P. monogram az Völner Pált jelölte. Ennek kapcsán Schadl megjegyezte, szeretné megtudni akkor, hogy kicsoda V. P.

Az ügy tárgyalása októberben folytatódik, amikor Süli János volt minisztert is meghallgatják tanúként. Továbbá a bíróság azt is szervezi, hogy Vízkelety Mariann volt államtitkárt is meghallgassák, aki korábban a végrehajtókat felügyelte.

Az ügy koronatanújának keddi vallomásáról alábbi cikkünkben tudósítottunk:

Kapcsolódó
Koronatanú: Schadl György azért kért pénzt az egyik végrehajtótól, hogy abból fizessen Völner Pálnak
Megszólalt a Völner–Schadl-ügy koronatanúja. A végrehajtók volt elnökének egykori bizalmasát távmeghallgatás keretében, védett módon hallgatták meg a bíróságon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik