Élő Belföld

Kormányinfó: árplafon az energiára, SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmet venni

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Mutatjuk a kormány legfrissebb bejelentéseit.
  • Három szektorban árplafont vezet be a kormány az áram árára.
  • Hidegélelmet is lehet majd vásárolni SZÉP-kártyával.
  • Felezhető lesz az extraprofitadó a gyógyszergyártóknak.
  • Brüsszel térfelén pattog a labda az uniós pénzek ügyében.
  • Gulyás Gergely arra biztat mindenkit, hogy tegyen bejelentést, ha áruhiányt tapasztal.
  • A következő kormányülésen döntenek az árstopokról.
  • Orbán Viktor akkor megy Kijevbe, ha lesz értelme.
  • A kormány szerint Magyarországnak nincs értesítési kötelezettsége Ukrajna felé az ukrán hadifoglyok ügyében.
  • Szentkirályi Alexandrának nincsenek főpolgármesteri ambíciói.
  • Gulyás szerint lesz, ahol 20-25 százalékos béremelés lesz az oktatásban.
  • A miniszter szereti Tóth Gabit.
  • A kormány szerint a tanárok csendes többsége egyetért a státusztörvénnyel.

Gyurcsány Ferenc megidézése

A múlt héten nyilvánosságra került egy levelezés a Klebersberg Intézet és a Köznevelési Államtitkárság munkatársai között, melyben egy újságírói kérdés megválaszolása során elhangzott közöttük, hogy nagy bajban lennének, ha mindig a színtiszta igazat mondanák. Gulyás erre Gyurcsány Ferencet megidézve azt mondta, volt olyan kormányzat Magyarországon, ami az egész munkásságát hazugságra építette, Gulyás szerint ugyanakkor füllenteni sem szabad, és ez érvényes a kormány minden intézményére.

A miniszter szerint a Klebersberg Intézetre és a Köznevelési Államtitkárságra tartozik, hogy lesz-e a történteknek személyi következménye, illetve kérdésre hozzátette, nem tudja, hogy azóta Orbán Viktor beszélt-e Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral.

Kis kormányzati negyed lesz a Bosnyák téren

Lapunk újságírója kérdezte meg, hogy a kormány miért száll be 244 milliárd forinttal Zuglóban, a Bosnyák téri építkezésbe. Gulyás közölte, a szándék az, hogy állami szervezetek költöznek majd Zuglóba a belvárosból. A bérelt ingatlanokat, tulajdonra cserélik, illetve több belvárosi ingatlant terveznek értékesíteni. Mint mondta, van egy terv arra vonatkozóan, mely állami szervek költöznek. Példaként említette a nagy létszámú szervezeteket, így a NAV-ot és a Központi Ellátási Főigazgatóságot.

Szintén kérdésünkre a kormányszóvivő részletezte: a hivatalos híradásokban szereplő, Ukrajnából a háború kitörése óta érkezett több mint egymillió ember közül 37 ezren kaptak menedékes státuszt, és körülbelül 200 ezren folyamodtak ideiglenes tartózkodási engedélyért.

„Nincs szükségünk az osztrákok felhatalmazására”

Gulyás megismételte nemrég elmondott véleményét, hogy az embercsempészek szabadon engedése azért volt indokolt, mert olyan emberekről van szó, akik külföldi állampolgárként Magyarországon követtek el bűncselekményt, az ország jobban jár, hogy ezek az emberek nincsenek itt, és nem kell a börtönbeli ellátásukat adófizetői pénzből finanszírozni. Utalva arra, hogy nemrég Ausztria bekérette a magyar nagykövetet az üggyel kapcsolatban, Gulyás azt mondta, nagyon remélik, hogy az orsztrákok elfogadták az indoklásukat, a hozzájáruláskra azonba nincs szükségünk.

Gulyás kérdést kapott arról is, hogy mit lehet tudni a Koszovóban megsérült magyar békefenntartókról, erről azonban nem volt új információja.

Üzemanyagok jövedéki adója

Üzemanyagok jövedéki adójának megemelése ágazati szereplők szerint dupla akkora, mint lehetne.

Gulyás szerint Brüsszel kényszerítette ránk az emelést, de ezzel is a minimum szint közelében vagyunk. Ugyanakkor az ágazati szakértők szerint 20 forintos emelés elegendő lett volna a minimumszinthez, de a kormány 40 forintot emelt. A miniszter azt mondta, nem tudja, pontosan ki, mit mondott, ezért óvatosan fogalmaz a kérdésben.

PB gázpalacokok: miért nem működött a hatósági ár?

A PB gázpalackokkal kapcsolatban is érkezett kérdés, egész pontosan, hogy miért nem műkdött a hatósági ár, és hogy a jövőben hogyan szavatolja a kormány az ellátásbizotnságot és a hatósági árat.

Gulyás szerint mivel nincs magyar gyártó, az a két lehetőség állt fenn, hogy vagy változtatnak a szabályzaton, vagy nem lesznek gázpalackok. Előbbi mellett döntöttek, az elfogadásra váró törvény pedig a most fennálló állapotokat fogja legalizálni.

Véletlen a migránskvóta időzítése?

Gulyás szerint nem, elképzelhetőnek tartja, hogy az EU-ban még azelőtt gyorsan át akarják nyomni az új szabályozást, hogy kialakulna egy ellenálló blokk olyan tagállamok részvételével, amelyek bevándorlásellenes politikát folytatnak.

Gulyás Gergely szereti, ha Tóth Gabi énekel

A Petőfi Zenei Díjjal kapcsolatban Tóth Gabi munkásságáról kérdezték a miniszter, aki ugyan elmondta, hogy nem feladata véleményt nyilvánítani ilyen kérdésben, szubjektív véleményét így is megosztotta, szereti Tóth Gabit.

Gulyás az ukrán hadifoglyokról: nincs értesítési kötelezettségünk

Elmondása szerint a miniszter azt követően értesült az Oroszországból hozzánk küldött tizenegy ukrán hadifoglyról, amikor azok már megérkeztek, ahogy a külügy is csak ezt követően értesítette az ukrán felet, azt azonban megismételte, hogy nem volt a kormánynak értesítési kötelezettsége, mert ezek az emberek már nem voltak hadifoglyok, „megtörtént a szabadításuk”, ők döntöttek úgy ezután, hogy Magyarországra akarnak jönni.

Gulyás: A pedagógus szakszervezetek állításaira ne építsünk márványtemplomot

Gulyás miniszter nem tudja megmondani, hogy pontosan mikor szavaznak a státusztörvényről, de július 7-ig biztosan. Mint mondta, egyébként pedig hosszabb ideje hallgat már arról, hogy a törvényt szerinte hibásan státusztörvénynek nevezik, ő új életpályamodellnek hívná.

Szóba került a végkilégítések ügye, hiszen a jogviszonyváltással ez változik. Ha valaki nem írja alá az új státuszát, akkor jóval kevesebb végkielégítést kap. Húsz év tanítás után 8 havi helyett csak kéthavi végkielégítés jár. Továbbá a pedagógus szakszervezetek szerint az új jogviszonnyal is kevesebb végielégítés járna.

Gulyás azt mondta, utánanéz ennek, de – ahogy fogalmazott – a pedagógus szakszervezetek állításaira ne építsünk márványtemplomot.

Gulyás nem érti, miért csinálnak a baloldali politikusok olyat, ami mindenkinek rossz

A pedagógusbérek kapcsán mondta ezt, megjegyezve, hogy ha egy magyar EP-képviselő ír levelet Brüsszelbe, hogy ne adjanak pénzt, azzal nagyon nem lehet mit kezdeni. A miniszter szerint vannak pártpolitika felett álló ügyek, a pedagógusbérek kérdése pontosan ilyen, így nem érti, hogy az ellenzék miért gáncsolja a folyamatokat. Hozzátette viszont, hogy akkor is bért fognak emelni, ha a baloldal továbbra is gátolják az EU-s pénzek folyósítását, legfeljebb később érünk el idáig.

Mikor érhet véget a háború?

Arról érkezett kérdés, hogy azok az országok, akik ukrajnai menekülteket fogadnak be, esetleg mentesülhetnek-e a tervezett migránskvóta alól. Gulyás szerint szó van erről, de mivel még nincs végleges szabályozás, nem tudják mi lesz a jogszabályban, illetve az sem biztos, hogy amire lesz végleges szöveg, még tartani fog a háború. „Reméljük, hogy nem” – teszi hozzá a miniszter.

Gulyás szerint nehéz kérdés, hogy mikor ér véget a háború, Európa ebben a kérdésben nem játszik olyan szerepet, amilyet játszhatna, szerinte az a döntés született, hogy Európának az amerikai álláspontot kell követnie. A miniszter szerint az Egyesült Államokon, Ukrajnán és Oroszországon múlik, hogy mikor lesz béke, ő mindenesetre nem látja maga előtt, hogy a következő hónapokban megállapodnak a felek.

Gulyás: a kárpátaljai hadifoglyok már nem foglyok, oda mennek, ahova akarnak, ez nem rendőrállam

Az Oroszország által Magyarországnak átadott, kárpátaljai hadifoglyokkal kapcsolatban a Gulyás azt mondta, hogy már nem minősül hadifogolynak jogi értelemben az átadott tizenegy ember. Egyházközi együttműködés történt, ami megfelel minden előírásnak. Szabad akaratukból jöttek ide, és szabad akaratukból dönthetnek arról, hogy elhagyják-e az országot, erre is van lehetőségük, nem figyelteti meg őket a magyar állam, oda utaznak, ahova akarnak. Ez nem rendőrállam.

Ryanair bírság

A Fővárosi Törvényszék mentesítette a Ryanair számára kiszabott 300 milliós bírságot. Ezután adónem átnevezés történt. Gulyás elmondta, mivel egyfokú volt az eljárás, nem fellebbeznek. De újra le kell folytatni az eljárást. Azt is meg kell vizsgálni, hogy érdemes-e a Kúriához fordulni.

Lázár fenyegetése Hódmezővásárhelynek

A hvg.hu újságírója azzal kezdett, hogy Lázár János miniszter azt mondta, hogy ha megválasztják újra Hódmezővásárhely polgármesterének megint Márki-Zay Pétert, akkor semmilyen állami támogatásra nem számíthatnak. Azt kérdezte, hogy ez a kormány hivatalos álláspontja-e, azonban a kérdés elől kitért Gulyás. Azt mondta, szerinte fenyegetésekben Márki-Zay előrébb jár. Egyébként pedig Lázár a térség országgyűlési képviselője.

Szenkirályi Alexandra a főpolgármester-jelöltségről: Remélem nem küldenek el

Mondta ezt arra a felvetésre, hogy főpolgármesterként a jövőben valószínűleg nem tudna résztvenni a kormányinfókon.

A kormányszóvisző megkapta a kérdést, hogy Tarlós István felvetésére elvállalná-e, hogy induljon a főpolgármesteri címért. A kormányszóvivő megismételte, hogy jelenleg a saját feladataira koncentrál, amiben ugyanúgy megtalálja a kihívást. Hozzátette továbbá, hogy a pártban még semmilyen döntés nem született arról, hogy kit indít a Fidesz Budapesten.

Gulyás az ellene tüntető izraeliekről: „szánalmas volt”

A miniszter a múlt héten Izraelben járt, ahol egy kisebb csoport tüntető megzavarta, amikor interjút adott. Gulyás megjegyezte, hogy a sajtó becsülettel beszámolt a történtekről, továbbá jelezte, hogy lehettek volna többet a tüntetők, mert az egész így egy kicsit szánalmas volt.

Olvasói sztorik