Belföld

244 milliárd forintért megveszi az állam a zuglói gigaberuházást

Az állam 244 milliárd forintért megveszi a Zugló Városközpont Ingatlanfejlesztő Kft. gigaprojektjét – vette észre Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. oldalán közzétett szerződések között. A Bosnyák tér mögötti, egykori Csömöri úti sporttelep helyén több ütemben hajtják végre a beruházást, lényegében egy teljes negyed felépítését irodákkal, lakásokkal és boltokkal, éttermekkel.

A zuglói városközpontban már javában zajlik az építkezés, és a fejlesztő, a Bayer Construct Zrt. már számos épület szerkezeti elemeit is felhúzta. A projektcég a NER-közeli vállalkozóhoz, a Tiborcz Istvánnal is üzletelő Balázs Attilához tartozik.

A lakosság nagy része és az önkormányzat is ellenezte a projektet, végül kúriai döntésre volt szükség a zuglói képviselő-testület által meghozott változtatási tilalom eltörléséhez, miután az ellenzéki vezetésű önkormányzatban a többség így próbálta megakadályozni a kormány által kiemelt beruházássá minősített építkezés elkezdését. Az önkormányzati többség sérelmezte, hogy a cég egyértelmű kormányzati támogatást kapott ahhoz, hogy a kerület feje fölött indíthassa el a környék infrastrukturális terhelését, városképét és a lakosság életminőségét jelentős mértékben meghatározó projektet. A kúriai döntés után a fővárosi kormányhivatal négy építési engedélyt is kiadott a Bayernek.

A XIV. kerületben parlamenti képviselővé választott Hadházy szerint Zugló egyébként többszörösen rosszul jár az üzlettel: az állam nem fizet építményadót, és valószínűnek tartja, hogy a NAV-ot költöztetik ide, az adóhatóság pedig iparűzési adót nem fog fizetni.

Annak tükrében is kifejezett érdekes hír az állam 244 milliárdos szerepvállalása, hogy a háború és a nehéz gazdasági helyzet miatt Lázár János minisztériuma 270 beruházást függesztett fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik