Mohos Márton / 24.hu
Belföld

Lázárék döntöttek a Fertő tó jövőjéről

A Fertő tónál forgatott videót Lázár János építési és közlekedési miniszter Sopron fideszes polgármesterével, Farkas Cipriánnal. A Modern Városok program lezárásáról tárgyaltak, azon belül is a Fertő tónál felfüggesztett beruházásokról.

Abban állapodtak meg, hogy

  • a tó északi részén a legjobban kiépített kikötőt megnyitják a vitorlások és a horgászok előtt,
  • a déli részen kialakítják a strandot és kiszolgáló létesítményeit,
  • és megvalósítják az ökoparkot és a kikötőt is.

Lázár ezután megjegyzi, „ha ezt megcsináljuk, akkor a soproniak elégedettek lesznek, azt mondod”, amit a polgármester nem erősít meg igazán, odáig merészkedik, hogy ha mindez elkészül, akkor a soproniak sok év után újra birtokba vehetik a Fertő tavat, „nem elengedve a távlati fejlesztési céljainkat”. Erre Lázár hozzáteszi, „B tervként valamikor az eredeti nagy tervet is meg kell valósítanunk, amit most kénytelenek voltunk elhalasztani”.

Az eredeti nagy terv apartmanokról, négycsillagos luxusszállodáról, medencékről és egy sportkomplexumról szól, nem mellesleg ellenzéki politikusok, helyi civilek és zöldszervezetek is tiltakoztak ellene.

A miniszter előzőleg Győrben járt, ahol közölte: a kormánypártok Dézsi Csaba Andrást támogatják a jövő évi polgármester-választáson. Ez a korábbi fideszes polgármester, a szexbotránya miatt 2019 őszén lemondó Borkai Zsolt visszatérése miatt fontos fejlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik