Belföld

Rendőrségi helikoptert is bevetett a TEK a brazil Escobar átadásakor, a belga hadsereg különgépe vitte el

Kiemelt biztonsági intézkedések közepette adta át Magyarország Belgiumnak a világ legismertebb kábítószercsempészét, a brazil Escobarként is ismert Sergio Roberto de Carvalhót.

A Budapesten elfogott férfi vezette a vád szerint azt a bűnszervezetet, amely 45 tonna kokaint csempészett 2017 és 2019 között. A bandavezér ellen közokirat-hamisítás miatt is büntetőeljárást indított a BRFK, mert hamis igazolványokat mutatott fel az elfogásakor.

A tavalyi rajtaütést megelőzően a férfit már évek óta keresték a hatóságok. Még Interpol-körözés is érvényben volt ellene, mert a brazil bíróság 30 évig terjedő szabadságvesztésre ítélte kábítószercsempészés miatt. Ezen kívül több ország adott ki ellene elfogatóparancsot.

A brazil drogbáróként ismert férfi alvilági kapcsolatait tükrözi, hogy a férfi évekkel ezelőtt halottá nyilváníttatta magát, majd hamis személyazonosággal élt. A rendőrség tudomása szerint legalább tíz álnevet használt, és ezek mindegyikéhez hamis igazolványai is voltak. Elfogását követően kiadatási őrizetbe került, egészen mostanáig a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben tartózkodott.

Belgiumnak történt átadása hosszas egyeztető eljárást követően végül tegnap történt meg a legmagasabb szintű biztonsági előírások betartásával. A NEBEK, a TEK, a BVOP és a Nemzeti Nyomozó Iroda előre összehangolt, pontos intézkedési terv alapján hajtotta végre a brazil férfi átadását.

A börtönből rendőri kísérettel, lábbilinccsel, vezetőszíjjal, rendőri konvojban szállították át a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A Terrorelhárítási Központ munkatársai gépfegyverrel a kezükben kísérték a férfit, míg az őt szállító és kísérő szolgálati kocsikat rendőrségi helikopter is biztosította a magasból. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda célkörözési fejvadászai a brazil férfit a reptér egy hermetikusan lezárt külön részén adták át a belga rendőrség célkörözési egységének.

Carvalhót a belga hadsereg külön gépével szállították át Belgiumba, ahol a bíróság már az este folyamán elrendelte letartóztatását. Ezt követően az ország egyik legmagasabb biztonsági védelmével ellátott fegyházába szállították.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik