Belföld

Soha nem szabadulhat a szegedi hajléktalanok torkát kegyelemből elmetsző Ó. György

police.hu
police.hu

Soha nem szabadulhat a rácsok mögül az a szegedi férfi, aki két hajléktalant is brutálisan kivégzett a 2021 januárjában a szabadulása után. A Szegedi Ítélőtábla ugyanis jogerősen is tényleges életfogytiglanra ítélte Ó. Györgyöt.

A táblabíróság a különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett ölési cselekmények és más bűncselekmények mellett a vádlottat egy harmadik sértett sérelmére elkövetett emberölés előkészülete bűntettében is bűnösnek mondta ki.

Ó. György  2021 januárjában rátámadt az újszegedi kiserdőben egy hajléktalanra, aki egy fából és fóliából összetákolt bódéban lakott. Tizenhétszer sújtott le rá a bozótvágóval, majd egy csontozókéssel elvágta a torkát.

A férfi ezt követően az építmény másik lakrészében alvó emberre is rátámadt, legalább öt ütést mért rá a macsétával, majd elmetszette a nyakát. Ha az építményben állandó jelleggel tartózkodó harmadik hajléktalan is a helyszínen lett volna, akkor őt is megpróbálta volna megölni. Ó. György a gyilkosságok előtt két másik férfit is megvert, illetve megrugdosott Szegeden. A férfi a járőröknek azzal magyarázta a tettét az elfogásakor, hogy vissza akart kerülni a börtönbe.

És néhány részletet leszámítva elismerte a terhére rótt bűncselekményeket, de azt állította, az áldozatok nem aludtak, amikor a holmijáért visszatért a kalyibához.Az erősebb testalkatú áldozattal össze is vitatkozott, s miután az magához vette bozótvágót, védekezésül ütötte meg, elvette tőle a machetét, többször fejbe verte, majd egy csontozókéssel elvágta a torkát. Ekkor vette észre a bejáratnál a másik ott lakó, beteges, nehezen mozgó férfit, aki visszament a lakrészébe.

Úgy érezte, nem maradhat tanúja a történteteknek, ezért utánament, s bár úgy látta, a férfi kezeit összekulcsolva imádkozik, őt is többször megütötte, majd neki is elvágta a torkát. Az áldozatok nyakának átvágását azzal indokolta a korábbi tárgyaláson, nem akarta, hogy tovább szenvedjenek.

Mezőlaki Erik tanácselnök kiemelte, hogy a tanács másodfokú eljárásban kiegészített súlyosító és enyhítő körülmények értékelése során arra az álláspontra helyezkedett, hogy a férfi által elkövetett bűncselekmények esetében nem túlzó a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből való kizárása. És a személyisége nem teszi alkalmassá arra, hogy valaha is a társadalom hasznos és törvénytisztelő tagjává váljon.

A tanács elnöke az indokolás végén jelezte, hogy az elkövetővel  szemben kiszabott tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre figyelemmel 40 év elteltével hivatalból le kell majd folytatni a kegyelmi eljárást, ami azonban nem jelenti a vádlott automatikus szabadon bocsátását. A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye

Ajánlott videó

Olvasói sztorik