Belföld

Rtl.hu: Varga Judit eldöntötte, melyik országnak adja ki a brazil Escobart

TEK / RTL
TEK / RTL

Egybehangzó brazil sajtóértesülések szerint a magyar igazságügyi miniszter hetekkel ezelőtt úgy döntött, hogy Magyarország Belgiumnak adja ki Sergio Roberto de Carvalhót, aki a vád szerint azt a bűnszervezetet vezette, mely 45 tonna kokaint csempészett 2017 és 2019 között. Az rtl.hu információi szerint a nemzetközi körözés alatt álló kábítószer-kereskedőt vasárnap reggel szállítják Brüsszelbe kereskedelmi légi járaton. (Frissítés: a police.hu arról írt, a brazil bíróság 30 évig terjedő szabadságvesztésre ítélte kábítószercsempészés miatt Carvalhót.)

A lap cikke szerint májusban a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen úgy döntött, kiadható a nemzetközi körözés alatt álló, tavaly Budapesten elfogott drogkereskedő, a brazil Escobarként is emlegetett Sergio Roberto de Carvalho.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség május 19-i közleményében az állt, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter dönti el, hogy a számba vehető államok közül – Belgium, Brazília vagy USA – melyiknek adja ki Magyarország a brazil férfit. 

A magyar igazságszolgáltatás szervei május 19-e óta, azaz csaknem három hete nem adtak ki semmiféle további tájékoztatást a kiadatási ügy fejleményeiről, így arról sem jelent meg hivatalos magyar tájékoztatás, hogy Varga Judit döntött-e már a kiadatásról, és ha igen, akkor miben áll a döntés lényege.

A brazil sajtó viszont május 20-22-e körül már arról cikkezett, hogy a magyar igazságszolgáltatás Sérgio Roberto de Carvalho Belgiumnak történő kiadatását hagyta jóvá. A brazil szövetségi rendőrség próbálta ugyan elérni, hogy Carvalhót Brazíliának adja ki Magyarország, ám Varga Judit úgy döntött, hogy a belga kérésnek tesz eleget.

A döntésben szerepet játszhatott, hogy Magyarország és Belgium a schengeni övezet tagállamaiként részei az Európai Unió közbiztonsági rendszerének. A TV Prefeito cikke szerint Brazília vagy az Egyesült Államok a továbbiakban Belgiumtól kérheti majd a drogbáró kiadatását.

Az rtl.hu-hoz belgiumi forrásokból eljutott információk szerint a brazil drogbárót június 16-án, vasárnap reggel szállítják repülővel Belgiumba egy kereskedelmi járaton. Ezen a napon a Wizz Air magyar légitársaságnak van egy 6 óra 15 perckor induló, és Brüsszelben, a South Charleroi repülőtéren 8 óra 25 perckor landoló járata.

A világ legnagyobb drogkereskedőjének tartott, nemzetközileg több ország által is körözött bűnözőt nyilván a legszigorúbb biztonsági intézkedések mellett szállítják majd a belga fővárosba.

Pontosítás

Cikkünk első verziójában az RTL-re hivatkozva azt írtuk, hogy az érintett szökéssel próbálkozott, ám lapunkhoz eljuttatott helyreigazítása nyomán ezt a szövegrészt töröltük. (Korábban a Blikk számolt be arról, hogy az egyik tárgyalás elején a bíró tudatta, ismeretlen feladótól kaptak levelet tervezett szökésről.)

Kapcsolódó
Suriname-i személyazonosság, 12 millió euró egy kisteherautóban: ezt lehet tudni a Budapesten elfogott „Brazil Escobarról”
Két évvel ezelőtt a spanyolok már lekapcsolták, csakhogy nem tudták, valójában kivel is van dolguk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik