Belföld

Budapesten fogták el a 45 tonna kokaint csempésző brazil drogbárót, aki holttá nyilváníttatta magát

police.hu
police.hu

Budapesten fogták el a világ egyik legkeresettebb drogkereskedőjét. A brazil férfi 45 tonna kokaint csempészett 2017 és 2019 között – jelentette be a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nemzetközi bűnözés elleni főosztályának vezetője szerdán Budapesten.

Boross Zoltán ezredes azt mondta, hogy az 54 éves férfival szemben 30 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmények miatt adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot. A távirati iroda beszámolója szerint a férfi felkutatását az is nehezítette, hogy néhány éve holttá nyilváníttatta magát, és több mint tíz álnevet és hamis iratokat használt.

A magyar hatóságok kedd hajnalban nemzetközi együttműködés keretében kaptak információt arról, hogy a veszélyes fegyveres bűnöző Magyarországon tartózkodik. Az NNI munkatársai hat óra alatt felkutatták, azonosították és egy budapesti vendéglátóhely teraszán, a Terrorelhárítási Központ műveleti egységének közreműködésével elfogták a férfit.

Kihallgatásán a férfi tagadta, hogy ő lenne az Interpol által körözött személy, de az ujjlenyomata egyezést mutatott. A férfi szállodai szobáját is átkutatták a magyar hatóságok, és közokirat-hamisítás miatt eljárást indítottak ellene. Kiadatásáról a magyar bíróság dönt majd.

Az egyik legnagyobb brazil lap, az O Globo is beszámolt a Brazil Escobarként ismert  drogbáró magyarországi elfogásáról. A Telex által szemlézett cikkükben azt írták, hogy Carvalho 1997-ben csatlakozott a paraguayi határnál található Mato Grosso do Sul tagállam rendőrségéhez, ahol harminc év alatt őrnagyi rangig jutott.

Érdekesség, hogy nem tette tönkre, hanem csupán hátráltatta a szakmai előmenetelét az, hogy 24 évvel ezelőtt lebukott 230 kiló kokainnal, amiért 15 év börtönt kapott. Még a 95 millió forintnyi nyugdíját is sikerült kiharcolnia a tagállami bíróságon. Közel két évvel ezelőtt azonban ismét letartóztatták kokaincsempészés miatt, de óvadékkal kiengedték. ezt követően szerzett be egy halotti bizonyítványt, hogy ne kelljen bíróság elé állnia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik