Belföld

Suriname-i személyazonosság, 12 millió euró egy kisteherautóban: ezt lehet tudni a Budapesten elfogott „Brazil Escobarról”

Hamisított mexikói útlevéllel élt Magyarországon a világ egyik legkeresettebb drogbárója, akit június 21-én Budapesten tartóztattak le, írja az InSight Crime.

A lap tudósítása szerint a Brazil Escobarként emlegetett Sergio Roberto de Carvalhót 2020-ban egyszer már őrizetbe vették Spanyolországban, Marbellán. Akkoriban egy Paul Wouter nevű suriname-i férfi személyazonosságát használta, így a hatóságok nem is tudták, kivel van dolguk.

Miután kifizette az óvadékot, megrendezte a saját halálát. A lap szerint erről bizonylatot küldött a spanyol hatóságoknak, mondván Wouter koronavírusban elhunyt. Így ki tudott szökni az országból.

A brazil hatóságok nem sokkal később tájékoztatták a spanyolokat, hogy Carvalhót hagyták szökni, Portugáliában több vagyontárgyat is lefoglaltak, ami Wouter nevén volt. Több hónapnyi nyomozás eredményeként egy lisszaboni garázsban eltulajdonítottak egy kisteherautót is, amiben 12 millió euró készpénzt találtak.

Carvalho a marbellai szökést követően Portugáliában, Ukrajnában és Dubajban is járt állítólag. Hogy mikor érkezett Magyarországra, arról nincsenek pontos információk.

Carvalho csempészhálózata Brazíliából Európába, Afrikába és Ázsiába egyaránt szállított kábítószereket. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nemzetközi bűnözés elleni főosztályának vezetője szerdán azt közölte, a brazil férfi 45 tonna kokaint csempészett 2017 és 2019 között.

Portugáliában állítólag megvette az Airjetsul nevű légitársaságot is, amelynek járatain csempészte a kokaint a kontinensre.

A kábítószer-kereskedelemből származó bevételt főként úgy próbálta tisztára mosni, hogy versenylovakat, ingatlanokat és luxusjárműveket vásároltak belőle.

Hálózatát megpróbálják teljes egészében felszámolni. Eddig csak Brazíliában 163 hozzá köthető ingatlant vettek zár alá, valamint világszerte 37 repülőgépet és 70 gépkocsit is lefoglaltak, amelyekhez a gyanú szerint köze volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik