Belföld

Bayer Zsolt szerint tudatosan támadtak magyar katonákra Koszovóban, hogy aláaknázzák a szerb-magyar viszonyt

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Saját elmondása szerint is összeesküvés-elmélet fejtegetésébe kezdett Bayer Zsolt a vasárnap esti Sajtóklubban. A Hír TV műsorában – melyben korábban Bencsik András meleg kivégzését méltatta – a kormánypárti publicisták ezúttal a koszovói zavargásokat tárgyalták ki.

A koszovói Zvecsanban összetűzés tört ki a tiltakozó szerbek és a NATO-parancsnokság alatt rendfenntartó feladatokat ellátó KFOR-katonák között. A zavargásokban 27 magyar KFOR-katona sérült meg, többen közülük súlyosan. Novák Katalin meglátogatta a kórházban a sérült katonákat, de a magyar diplomácia meglehetősen óvatosan fogalmazott az ügyben.

Bayer szerint a páriaként kezelt Magyarország soha nem látott jó viszonyt ápol Szerbiával. Észak-Koszovóban öt szerb többségű település van, ahol 3 százaléknyi albán megszavaz magának egy 98 százalékos szerb többségű városban albán polgármestert, amit a szerbek nem hajlandóak eltűrni: föllázadnak.

De valamilyen rejtélyes oknál fogva azon az ominózus napon csak abban a városban törnek ki súlyos zavargások, ahol a magyar katonák teljesítenek szolgálatot. Az összes városban ugyanaz történik a szerbekkel. Megalázzák őket. Mégis csak ott vannak zavargások

– véli Bayer, aki „jól felkészített”, „kiképzett” zavargókat vél felfedezni az incidensről készült videókon.

Ahol a hollandok teljesítenek szolgálatot, ahol a lengyelek vannak, ahol az amerikai erők vannak, ott nincs zavargás. Valamiért éppen a magyarokat támadják meg, és fajulnak el a dolgok. Nem tudok nem arra gondolni, hogy ez ki van találva, és azt a célt szolgálja, hogy a szerb-magyar soha nem látott jó viszonyt is aláaknázzák

– vonta le a konzekvenciát Bayer.

A műsor vendége volt Bencsik András is, aki szerint a magyar katonák a rossz oldalon állnak a koszovói konfliktusban. Úgy gondolja, kényszerből Magyarország egy rossz ügy mellé állt oda, mivel „az erősebb hatalom” belesodorta. „Van-e módja Magyarországnak azt mondani, hogy ebben a disznóságban nem veszünk részt?” – tette fel a kérdést a Demokrata főszerkesztője.

Az észak-koszovói zavargások akkor törtek ki, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat. A helyi szerbek nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új polgármestereket, mert nem értenek egyet azzal, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, olyan emberek, akiket nem ők választottak meg.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a koszovói feszültségek kapcsán azért került nehéz helyzetbe, mert pár napja még Belgrádban Aleksandar Vucicot, Szerbia miniszterelnökét méltatta és biztosította a támogatásáról, aki az elmúlt időben sikeresen buzdította ellenállásra az észak-koszovói szerbeket:

Kapcsolódó
Nehéz helyzetbe hozta a magyar diplomáciát a koszovói zavargás
Magyar katonák sérültek meg súlyosan Zvecanban, ahol NATO-parancsnokság alatt álló koszovói békefenntartó erők (KFOR) helyi szerb tüntetőkkel csaptak össze. A magyar diplomácia vezetője azért került nehéz helyzetbe, mert pár napja még Belgrádban azt az Aleksandar Vucicot dicsérte és biztosította a támogatásáról, aki az elmúlt időben sikeresen buzdította ellenállásra az észak-koszovói szerbeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik