Belföld

Novák Katalin meglátogatta a koszovói zavargásokban megsérült magyar katonákat

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Reggel meglátogattam a kórházban a Koszovóban megsérült, már idehaza lábadozó magyar katonákat. A hadsereg főparancsnokaként személyesen is megköszöntem a helytállásukat, és mihamarabbi gyógyulást kívántam nekik

– írta Novák Katalin köztársasági elnök a Facebook-oldalán.

A koszovói Zvecsanban összetűzés tört ki a tiltakozó szerbek és a NATO-parancsnokság alatt rendfenntartó feladatokat ellátó KFOR-katonák között. A zavargásokban húsz magyar KFOR-katona sérült meg, többen közülük súlyosan.

A szerbek tiltakozása pénteken kezdődött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat. A helyi szerbek nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új polgármestereket, mert nem értenek egyet azzal, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, olyan emberek, akiket nem ők választottak meg.

Az erőszakos tüntetések megfékezésére a NATO további hétszáz katonát küld a Balkánra.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a koszovói feszültségek kapcsán azért került nehéz helyzetbe, mert pár napja még Belgrádban Aleksandar Vucicot, Szerbia miniszterelnökét méltatta és biztosította a támogatásáról, aki az elmúlt időben sikeresen buzdította ellenállásra az észak-koszovói szerbeket:

Kapcsolódó
Nehéz helyzetbe hozta a magyar diplomáciát a koszovói zavargás
Magyar katonák sérültek meg súlyosan Zvecanban, ahol NATO-parancsnokság alatt álló koszovói békefenntartó erők (KFOR) helyi szerb tüntetőkkel csaptak össze. A magyar diplomácia vezetője azért került nehéz helyzetbe, mert pár napja még Belgrádban azt az Aleksandar Vucicot dicsérte és biztosította a támogatásáról, aki az elmúlt időben sikeresen buzdította ellenállásra az észak-koszovói szerbeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik